Home

Achtergrond

Certificering dierwaardig vervoer stokt

De belangstelling van veetransporteurs voor het certificaat Dierwaardig Vervoer neemt af. Dat vertelde een delegatie van de Stichting Kwaliteitsregeling Veetransport vandaag in een gesprek met de Tweede Kamer, waarin ze uitleg gaf over het certificeringsysteem.

Tot nu hebben 71 transportondernemingen zich laten certificeren en er liggen nog 40 aanvragen. De Stichting noemt het opvallend dat de aanvankelijke stroom van aanmeldingen nu stil valt.

De Stichting verklaart dit met het feit dat de meeste transporteurs van varkens naar het buitenland zich nu wel hebben gemeld. Zij hebben duidelijk belang bij certificering: ze worden ontheven van de (dure) klepkeuring. Voor andere transporten biedt het certificeringsysteem nog weinig voordelen.

De Stichting vroeg de Kamer daarom om medewerking om het certificeringsysteem aantrekkelijk te maken voor álle diertransporten. Ze doet een beroep op veehouders, slachterijen en detailhandel om uitsluitend in zee te gaan met gecertificeerde transporteurs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.