Home

Achtergrond

CBL ziet niets in energietoeslag glasgroente

Nederlandse supermarkten zien niets in een collectieve energietoeslag voor glasgroente.

Dat laat koepel CBL weten. Aan een toeslag kleven mededingsbeperkingen, stelt een woordvoerder. Glasgroentetelers moeten proberen aan afzonderlijke afnemers de kostenstijgingen door te rekenen, stelt het CBL.

Die toeslag is volgens LTO Glaskracht Nederland een broodnodige compensatie voor de hoge gasprijzen. Glaskracht becijferde dat telers bij een gasprijs van 39 cent jaarlijks 400 miljoen euro extra kosten maken. "We moeten duidelijk maken dat de kwaliteit van Nederlands product in de winter niet tegen deze prijzen te telen is", zegt voorzitter Nico van Ruiten.

Glaskracht heeft het LEI de opdracht gegeven te becijferen of de glastuinbouw nog wel kan produceren bij mogelijk toekomstige gasprijzen van 50 cent per kuub. Eind juni wordt de uitkomst verwacht. Dan wil Glaskracht oplossingsrichtingen uitwerken en daar mogelijk acties voor voeren.

De belangenorganisatie krijgt telefoontjes van leden dat de grens is bereikt. "Voor acties nu is het te vroeg. Er moeten eerst oplossingsrichtingen zijn", zegt Van Ruiten. Een energietoeslag is er één van, al erkent Van Ruiten dat het moeilijk realiseerbaar zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.