Home

Achtergrond 437 x bekeken

Brussel blijft bij schrappen handelsnormen groente

De Europese Commissie zet haar plan om de handelsnormen voor 26 groenten en vruchten te schrappen, door.

Als het aan Brussel ligt, mogen voortaan ook kromme komkommers en dunne penen in supermarkten worden verkocht. Tot verbazing van EU-comissaris Fischer Boel zijn veel lidstaten gekant tegen de maatregel. Zij wil haar plan doorzetten gezien de discussie over hoge voedselprijzen. Zij acht het ridicuul dat producten alleen vanwege hun vorm van de markt worden gehouden.

Brussel wil de handelsnormen voor appel, peer, aardbei, tomaat, citrusfruit, kiwi, perzik, zoete paprika, tafeldruif, sla en andijvie handhaven. Ook de regels voor bananen, die niet te recht en niet te krom mogen zijn, blijven om transportschade te voorkomen.
Bij 26 andere producten worden de eisen soepeler. Misvormde komkommers en te dunne peen krijgen wel het label 'voor kookdoeleinden' mee. De huidige regelgeving stelt dat een komkommer als Klasse 1 kan worden verkocht als de kromming over een lengte van 10 centimeter niet meer dan 10 millimeter bedraagt. Peen moet aan de dikke zijde een diameter van 1,9 centimeter hebben om als Klasse 1 te boek te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.