Home

Achtergrond

Britse import varkensvlees daalt 8 procent

Groot-Brittannië heeft in de eerste vier maanden 109.500 ton varkensvlees ingevoerd.

Dat is 9.000 ton minder dan een jaar eerder. Volgens het varkensschap BPEX komt dat vooral door de dure euro tegenover het Britse pond. Om dezelfde reden hebben de Britten zelf kans gezien bijna een kwart meer varkensvlees te exporteren. De uitvoer van karkassen naar Duitsland nam daarbij met 47 procent toe.

De toenemende uitvoer heeft ook te maken met het grote aantal fokzeugen dat op dit moment in Groot-Brittannië wordt geslacht. Vrijwel al het vlees van deze dieren wordt in het buitenland verkocht. Volgens de laatste statistiek van het Britse plattelandsministerie Defra lag het aantal geslachte fokzeugen in de periode van januari tot en met mei van dit jaar 37 procent hoger dan vorig jaar.
Op grond van deze cijfers verwacht BPEX dat de biggenproductie de komende maanden fors zal inzakken. In de eerste vier maanden van dit jaar werden nog 2 procent meer vleesvarkens geslacht maar dat heeft onder meer te maken met het inhaaleffect na de MKZ-uitbraak van vorige zomer.

De Britse consumptie van varkensvlees lag in de vier weken tot half mei in volume opeens 3 procent lager dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal waren de verkopen van varkensvlees nog flink toegenomen. De afzet van karbonade zakte met 16 procent in, terwijl aan bacon in deze periode 4 procent minder werd verkocht. Omdat zowel varkensvlees als bacon de afgelopen tijd flink duurder is geworden, ging de omzet in geld uitgedrukt de afgelopen weken nog wel omhoog.

Ook de export van Nederland tot en met week 21 pakte lager uit. Het Productschap Vee en Vlees heeft die export becijferd op 63.139 ton tegen 65.745 ton vorig jaar over de zelfde periode. Dat is 4,1 procent minder dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.