Home

Achtergrond

Breder onderzoek naar campylobacter

Het onderzoek naar campylobacter wordt verbreed.

Dat is een van de afspraken die het ministerie van VWS en de pluimveesector (Nepluvi) maken in een convenant, dat dit najaar wordt gesloten. Dat meldden Peter Vesseur van de Nepluvi en beleidsmedewerker Inge Stoelhorst van het ministerie vandaag tijdens een campylobacter-symposium. In het convenant spreken overheid en sector af dat de komende twee jaar continu gewerkt wordt aan een verlaging van de campylobacterdruk in de slachterijen. Daarvoor wordt continu gekeken naar de besmettingsgraad.

Daarnaast zal onderzoek gedaan worden naar andere bronnen van campylobacter, die relevant zijn voor besmettingen bij de mens. Daarbij wordt ondermeer gebruik gemaakt van nieuwe technieken om het erfelijk materiaal van de campylobacter te analyseren.
Uit de jongste gegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat het aantal besmettingen op vers vlees in de supermarkten terug loopt. Het is niet duidelijk waardoor die afname wordt veroorzaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.