Home

Achtergrond 1 reactie

Brazilië verlengt soja-moratorium, denkt na over uitbreiding

De Braziliaanse brancheorganisatie voor sojahandelaren verlengt het moratorium op soja uit recent gekapt Amazone-woud met een jaar.

Uitbreiding van het moratorium naar andere sectoren is een optie. Greenpeace reageert opgetogen over de toezegging al betwijfelt ze of één jaar daadwerkelijk genoeg soelaas biedt om met name de de monitoring van de illegale kap rond te krijgen. Verder wilden de leden van brancheorganisatie Abiove, waaronder Cargill en Bunge, niet gaan.

Campagneleidster Suzanne Kröger: "niettemin is het bemoedigend dat de handel de enorme druk van de producenten heeft weerstaan. Het feit dat ze eerst kozen voor twee jaar moratorium en nu één geeft wel aan dat de druk groot is."

De ambitieuze Braziliaanse minister van milieu, Carlos Minc, verklaarde bovendien het moratorium naar andere sectoren uit te willen breiden. Hierbij wordt vooral gedacht aan de veeteelt en bosbouw.

Het Amazone-woud verliest na enkele jaren weinig extra kap weer terrein. De regering probeert sojaproducenten gebruik te laten maken van niet-bebost land. Hiervan is met name in het Midden en Zuiden van Brazilië genoeg vrij, aldus het ministerie.

Ze vinden in onder meer Greenpeace, McDonalds, Ahold, Marks & Spencer een bondgenoot. Om nieuwe kap te voorkomen probeert de regering de eigendoms- en gebruiksrechten in en nabij de amazone in kaart te brengen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Frans Claassen

  Nederlandse Task Force Duurzame Soja verwelkomt verlenging Amazone Moratorium  De Nederlandse Task Force Duurzame Soja, een platform van diverse bedrijven actief in de sojaverwerkende industrie, verwelkomt het initiatief van Abiove, de branchevereniging voor de Braziliaanse Plantaardige Olie-industrie, en ANEC, de branchevereniging van Braziliaanse Graan- en Oliezadenexporteurs om het Amazone Moratorium met een jaar te verlengen.  Het Amazone Moratorium is een afspraak van Braziliaanse sojaverwerkers en handelaren om gedurende twee jaar geen soja meer te verwerken en verhandelen afkomstig uit recent ontboste gebieden in de Amazone Biome. Het betreft gebieden die zijn ontbost na juli 2006. Het initiatief wordt ondersteund door een aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Greenpeace.  De verlenging van dit Moratorium met een jaar tot 23 juli 2009 is goed nieuws, aldus Frans Claassen, voorzitter van de Task Force Duurzame Soja: ‘Uit onderzoek begin dit jaar bleek dat er in geen enkele van de recent ontboste gebieden in de Amazone Biome groter dan 100 hectare soja is geplant. Dit kan gezien worden als een succes van het Moratorium’.  De Task Force-deelnemers zijn ook verheugd met de steun die de Braziliaanse overheid voor het initiatief heeft uitgesproken. De bijdrage van de overheid is onmisbaar voor het organiseren van bijvoorbeeld een goede ruimtelijke planning en het toekennen van milieuvergunningen. De Task Force Duurzame Soja ziet in deze verlenging van het moratorium het bewijs dat Braziliaanse sojaverwerkers en handelaren Europese aandacht voor dit onderwerp serieus nemen.  Het jaar verlenging zal door het Braziliaanse ministerie van Milieu gebruikt worden voor de implementatie van ‘Ecologic Economic Zoning’, aldus het nieuwsbericht van Abiove. Met dit systeem wil de overheid zorgen voor goede planning van landgebruik in de soja-producerende staten en investeringen geleiden naar plekken waar geproduceerd kan worden rekening houdend met de ‘people, planet en profit’ beginselen.  Bedrijven die deelnemen aan de Nederlandse Task Force Duurzame Soja zijn: ADM, Ahold, Bunge, Campina, Cargill, Cefetra, Cehave landbouwbelang, Friesland Foods, LTO Nederland, Nutreco, Plukon Royale, Storteboom, Unilever en Vion Food Group. Het secretariaat van de Task Force wordt gevoerd door het Productschap MVO en Nevedi, Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie.  Meer informatie over de Task Force is te vinden via www.taskforceduurzamesoja.nl.

  Meer informatie over dit bericht is ook te vinden in de Abiove newsletter on Soy Sustainability, aangehecht als bijlage.  Contactpersoon:

  Frans Claassen

  Voorzitter Task Force Duurzame Soja

  Directeur Productschap MVO

  Tel: 070-3195103 / 0613230874

Of registreer je om te kunnen reageren.