Home

Achtergrond

Brabantse boomkwekers kiezen vaker voor Milieukeur

De vereniging Brabantse Milieukeur Boomkwekers is het laatste jaar sterk gegroeid tot nu 14 leden.

De organisatie wist bovendien enkele grotere kwekers, zoals het Haarense Van den Oever, te binden.

De totale oppervlakte van onder Milieukeur geteelde bomen en planten komt in Noord-Brabant op 800 hectare. Volgens de organisatie is de toegenomen interesse het gevolg van twee ontwikkelingen.

Secretaris Ester Hessel: "de kwekers leggen zich toe op bovenwettelijke eisen met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting. Ze spelen in op kansen in de markt. Neem de overheid die zich voor september dit jaar heeft toegelegd op de aanschaf van duurzaam groen."

Sommige gemeenten, zoals Boxtel, Bernheze en Schijndel hebben de nieuwe regels al toegepast. Hessel: "maar het is zeker niet alleen een bedrijfskundige beslissing. Onderschat de drive om fatsoenlijk te opereren niet. Bedrijven vinden dat het past bij hun bedrijf."

Buiten Noord-Brabant bestaan geen verenigingen van boomkwekers die zich toeleggen op Milieukeur-teelt. Volgens Hessel neemt de interesse buiten de provincie wel toe. Milieukeur krijgt met name vraag uit Limburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.