Home

Achtergrond 2 reacties

’Boom kan beter verder als tafel dan als biomassa’

Een boom kan beter een volgend leven krijgen als houten tafel dan als grondstof voor biobrandstof.

Dat is veel beter voor het milieu, zeker wanneer de tafel nadat die wordt afgedankt op schone wijze wordt verbrand en uit die verbranding energie wordt gewonnen. Of waneer de tafel wordt versnipperd en verdergaat als mdf-plaat. Dat zegt onderzoeker Mart-Jan Schelhaas van Alterra Wageningen.

Alterra en andere Europese onderzoeksinstituten brachten de stand van de Europese bossen en hun rol in de opname van CO2 in kaart, in het julinummer van Nature Geoscience publiceren ze daarover.

De onderzoekers stellen dat Europese bossen zich de afgelopen 50 jaar hebben ontwikkeld tot opslagplaatsen van belang voor koolstof (de c uit CO2) en daarmee de opwarming van de aarde tegengaan. ”In bossen staat nu twee keer zoveel hout als vijftig jaar geleden”, zegt Schelhaas.

Dat komt doordat bomen flink in de lengte en in dikte zijn gegroeid. De bossen absorbeerden de afgelopen jaren meer dan 10 procent van de Europese CO2-uitstoot.

Als steeds meer bomen worden gekapt ten behoeve van de productie van biobrandstof, zal de CO2-opname door de bomen niet verder toenemen, of erger, zelfs afnemen, waarschuwen de onderzoekers.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  holleeder

  hoe zag de aarde eruit, toen miljoenen jaren geleden, dinosaurussen op de niet bevroren noordpool konden leven.

  misschien is er wel niets aan de hand als de polen ontdooien en maakt men drukte om niets?

 • no-profile-image

  J.H.Kuhlkamp

  Mee eens, als tafel krigt hij nog een tweede leven voor misschien wel eeuwen, als hij het geluk heeft antiek te worden. Daarna blijft er nog een derde biobrandstof mogelijkheid over.

Of registreer je om te kunnen reageren.