Home

Achtergrond 241 x bekeken 22 reacties

'Blokkades stap te ver voor leden Friesland Foods'

Op de eerdere acties van de DDB hebben de meeste Friesland-leden niet zo gereageerd, weet voorzitter Sybren Attema van zuivelcoöperatie Friesland Foods.

"Op de blokkades heeft het overgrote deel echter afkeurend gereageerd. Als men door anders toedoen niet meer kan leveren en als bij die blokkades ook nog eens niet-leden van Friesland betrokken zijn, dan ligt dat heel gevoelig", stelt Attema. "Toen leden die wel wilden leveren, naar de geblokkeerde fabrieken trokken, hebben wij afgesproken dat er ook mensen uit het bestuur heen zouden gaan. Dat is niet om, zoals DDB stelt, de boel op te hitsen", zegt hij. "Pertinent onwaar. Wij kwamen om te voorkomen dat zaken uit de hand liepen en roepen op tot dialoog."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  John

  Hallo Duitsland,
  Nou moeten jullie mij toch eens uitleggen hoe mijn fabriek Vreugdenhil straks meer uit moet gaan betalen. Zij maken vrijwel alleen maar melkpoeder en die kan over heel de wereld getransporteerd en verhandeld worden. Er staat geen muur meer om Europa en het lijkt me dus logisch dat als hier de melkprijs dankzij jullie omhoog gaat er vanuit de hele wereld houdbare melkprodukten zoals bv poeder deze kant opkomen en die trekken dan de melkprijs over de hele linie weer naar beneden.... Maar dat zie ik vast verkeerd(..??)

 • no-profile-image

  Lege tank!!

  Kom maar op LTO vieze lafaards jullie zeure nu wel maar jullie kunne straks mooi mee profitere wij zijn bij de lto weggegaan omdat ze zwetse en zweren maar ze doen nooit wat ze wille gwn alles in hun eige zak steke

 • no-profile-image

  Jan

  Wordt Fryske boer een beetje bang dat FF produketen geboycot gaan worden in Duitsland?? Stuur je toch gewoon een paar knokploegen naar Duitsland. Dan zullen ze daar wel bedaren. Neem die fijne concurrent van je, Jan van Weperen mee, die weet wel hoe dat moet intimideren en chanteren. Veel succes

 • no-profile-image

  polderboer

  Als de DDB (Dikke Domme Boeren) een hogere melkprijs willen moeten ze vooral doorgaan met de leverantie stop, want de spotmarkt stijgt lekker. Maar als ze weer gaan leveren zakt hij toch weer! Kortom dat is marktwerking maar daar heeft de DDB toch nog nooit van gehoord!!

 • no-profile-image

  Berend

  In Duitsland zijn vrijwel alle fabrieken geblokkeerd, waaronder de locaties van Friesland Foods en Campina.
  Hier worden echter geen juridische stappen onder nomen om de blokkades op te heffen.
  Benieuwd wat Attema hier op heeft te zeggen.

 • no-profile-image

  Andere melkveehouder

  John, Tilburg. Weet jij wel wat transportkosten zijn? Weet jij dan waar de melkpoeder dan vandaan moet komen? Uit Azië? Uit Nzld of Australië? Echt niet die hebben zelf niet genoeg, hooguit iets uit USA maar zoveel is daar ook niet over. Nee alleen wij Europa hebben over en WIJ staan toch allemaal voor hetzelfde te demonstreren? Laat jou niets voorlullen hier is die poeder en grotedeels is die hier ook nodig (overbevolking). Wat over is kunnen we exporteren en die prijs kunen we ook bepalen want WIJ Europa hebben die overschotten en geen enkele ander continent. Terwijl wereldwijd nog steeds schaarste is!

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Ik wil even reageren op de reactie van de lege tank met zijn scheldreactie dit is een teken van domheid,ik ben erg blij dat er een LTO is want was er alleen eenDDB met zulke boeren, die niet tegen een markt prijs kunnen produceren dan was het met de nederlandse land bouw gauw gebeurt.

 • no-profile-image

  Andere melkveehouder

  Heren LTO-boeren! Onze duitse LTO (DBV) is achter de akties gaan staan evenals de landbouwpolitiek en toeleveranciers. Het resultaat de industrie en discounters stonden met rug tegen de muur, zodat gisteren de eerste fatsoenlijke gesprekken met elkaar zijn gevoerd. Er is al een toezegging gedaan (+10ct), maar op alle punten is nog geen overeenstemming dus gesprekken en akties gaan gewoon door. We willen geen tijdelijke verhoging maar een faire minimumprijs die ons toekomt, al hoeft dat nog eens geen 43 ct te zijn. Spreken we dan nu wartaal of bereiken we hier met elkaar toch nog wat? Is het dan zo moeilijk voor LTO en andere organisaties zoals ook melkfabrieken om bij elkaar te gaan zitten dit te bespreken? Waarom moet Jan van Weperen met al zijn bijbaantjes en de LTO onze akties weer tegenwerken? We weten toch dat een onafhankelijke onderzoeksbureau uitgezocht heeft de 75% van de boeren stakers en niet stakers achter de akties staan. Dan moet de LTO toch weten dat ook hun leden ontevreden zijn? Met elkaar bereiken we meer en a.u.b. ophouden over dat kostprijs gezeur, in elke sector wordt alles doorberekent zie de dieselprijzen bij loonwerkers, het wordt ook tijd dat wij dat kunnen!

 • no-profile-image

  fryske boer

  jan uit mastenbroek goed voorbeeld van een schreeuwende ddb boer hy mag van mij best zijn melk weggooien maar mij en anderen niet zijn mening opdringen

 • no-profile-image

  Rechte rug

  Mag ik bij deze de heer Attema vragen bij welke fabriek hijzelf aanwezig was om de onrust tot bedaren te brengen???
  Had FF voor zaterdagmiddag 5 uur in OVERLEG gegaan met de DDB dat de melk niet meer weg kon dan was de confrontatie zoals nu is gebeurd, voorkomen. Heer Attema wil toch ook geen onrust, waar is dan zijn verzoek tot overleg gebleven???
  Een cooperatie die boeren lijnrecht tegen elkaar in het harnas jaagt, het probleem door loopjongens laat uitvechten terwijl de bestuurders in het pluche achterover zitten en niet bereikbaar zijn, is een beschamend instituut. Onmenselijk en zonder bestaansrecht. Wat men geeft.... krijgt men terug...
  Veel wijsheid gewenst heer Attema!!

 • no-profile-image

  Gerda

  Soms denk ik wel eens, laat de melk maar snel de beloofde prijs van FF worden (25 cent). FF heeft immers het beste met ons voor. Voor 25 cent kunnen we toch gemakkelijk produceren??
  Ik ben blij met een goede club. Welk beroep je ook uitvoert, het moet leuk, aantrekkelijk, enz zijn. Maar als je er niets aan verdient is de lol er snel af.
  DDB zet hem op. Ik ondersteun jullie. Ook in daden. En een schreeuwend clubje is het zeker niet!!!

 • no-profile-image

  LTOfan

  Als de DDB/NMV zulke fijne clubjes zijn hoe komt t dan dat hun leden toch zo ontevreden zijn??

 • no-profile-image

  melkdumper

  Attema wilde de dialoog nooit aangaan,dus dit is kletspraat. Als hij een kerel was schopte hij de meelopers uit het bestuur en zorgde hij voor een faire melkprijs voor zijn boeren, net als in Duitsland.

 • no-profile-image

  fryske boer

  laat deze melkveehouder die naar duitsland geemigreerd is zich met duitse zaken bemoeien comentaar mag hij hebben op de ddb boeren die wel leveren maar een grote mond op zetten de meerderheid van de nederlandse boeren zal zich niet door ddb clubje en zeker niet door duitse boeren de wet laten voorschrijven

 • no-profile-image

  boerin út fryslân

  De blokkade was zeker een stap te ver. De DDB wist dat er niet genoeg draagvlak was, dat was op hun eigen vegadering op vrijdagavond al gebleken. Toch hebben ze het doorgezet, dat getuigt van een slechte organisatie. Dat je dan niet kunt overzien dat het op een drama uitloopt, een nog grotere verdeeldheid in de sector en geen draagvlak meer bij de burgers. Sturen ze op zondag ook gewoon nog persberichten de wereld in om te melden hoe eensgezind ze zijn en hoe trots Sita wel niet is...
  Ik weet van DDB boeren die zich onder druk gezet voelden en tegen wil en dank hebben meegedaan. Anderen hebben gebeld met de mededeling dat dit toch echt te ver ging.
  Wat ons het meest steekt is dat er collega's zijn die een poos terug bij FF weggingen omdat de fabriek het niet goed deed. DOC zou hen een eerlijke prijs geven. Die hebben ze daar ook niet gekregen, sterker nog DOC zit onder de prijs van FF. Diezelfde collega's stonden vooraan bij de blokkade van FF, maar leverden ondertussen gewoon zelf door aan DOC... Hoe kun je de DDB dan nog serieus nemen? Ze staan niet eens voor hun woord.

 • no-profile-image

  john

  Ik ken een FF-lid die heeft meegedaan aan de poortactie bij DOC. Toen ik hem vroeg of hij zaterdagavond wel was leeggehaald was hij zeer resoluut: Dat moest er potverdorie nog bijkomen ook, dat FF de melk niet ophaalt; gloeiende gloeiende dikke knoop... Zelden groter sukkel gesproken.

 • no-profile-image

  Jan

  DDB boeren krijgen niet de mooiste kwalificaties toebedeeld.,maar de Polderboer houdt er ook niet hoge principes op na. LTO boer soms?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als wij in Duitsland een redelijke melkprijs krijgen dan denk ik dat er veel melkveehouders bereid zijn om nog iets langer door te gaan met akties. Namelijk de melkfabrieken die tegen gewerkt hebben aanpakken. Als de Duitse consument er achter komt wat Friesland geflikt heeft dan ben ik benieuwd hoevel melk toetjes etc. er nog gekocht wordt van friesland en campina. Succes met acties blokeren. Wie kaats kan een bal terug verwachten. Alleen dan van een solidaire grotere groep. Tevens de bauernverband gaat ook lto op het matje roepen. Vanuit Duitsland hoeft de lto niet veel meer teverwachten. Dit is ook makelijk binnen europa met ieder jaar veranderende wetgeving. Gelukig is er nog een nvv en een nmv. Die kunnen wel goed met de europese colega's!

 • no-profile-image

  Berend

  Blokkades NEE!! Maar geen melk leveren
  vindt ik prima. Hulde voor die mensen die de nek uitsteken.
  Wij moeten ons diep schamen dat de duitsers straks de melkprijs opkrikken door massaal niet te leveren.
  LTO heeft in Duitsland volledig afgedaan.

 • no-profile-image

  friesland lto boer

  Op de eerdere acties van de DDB hebben de meeste Friesland-leden niet zo gereageerd, weet voorzitter Sybren Attema van zuivelcoöperatie Friesland Foods.
  "Op de blokkades heeft het overgrote deel echter afkeurend gereageerd. Als men door anders toedoen niet meer kan leveren en als bij die blokkades ook nog eens niet-leden van Friesland betrokken zijn, dan ligt dat heel gevoelig

  waar komt die peiling vandaan, ik lees iets anders?

  http://www.agridirect.nl/nieuws.php

  groet en succes door een friesland lto boer (die nog gewoon levert) het moment van de actie vind ik niet optimaal maar vind het goed dat er eens iemand zijn kop uit steekt.

 • no-profile-image

  melkleveraar

  Raar toch:ddb ers beschuldigen iedereen en alles van meeloperij,intimidaties en geweldsdreigingen.
  Dit terwijl in bijna alle reacties op persberichten de ddb ers grove taal en bedreigingen uiten.
  Ga lekker naar van Bakel en eis minimaal 43 cent.Maar dan ook langjarige contracten en dan niet zeuren als ze daar niet op in gaan.
  Overigens heb ik niets met lto, dus ga daar niet op schelden.

 • no-profile-image

  de onderhandelaar

  He boeren waar zijn we toch mee bezig om elkaar zo af te kaffe op internet of je nou ddb lto of ff lid bent iedereen vecht voor zijn eigen zaak. Maar we zijn het er toch wel over eens dat die boven genoemde clubs moeten zorgen dat we een goede melkprijs krijgen ,Want de sector zal toch meer rendement moeten opleveren op je geinvesteerd kapitaal dat is in andere sectoren immers wel zo.
  Dan zul je ook niet meer in de boerderij lezen dat familie leden water bij de wijn hoeven te doen als de bedrijfs opvolger het oudelijk bedrijf wil over nemen.
  als de veehouders die voor € 0,30 kunnen melken de rest van het melkgeld aan een goed doel geven of in eigen bedrijf en de veehouders die voor € 0,45 melken de kostprijs naar beneden proberen te brengen zodat we gemiddeld rond de € 0,37 jaarrond komen misschien kunnen we ons daar in vinden. We zijn toch allemaal met zo'n mooi vak bezig dus laat jullie de kop niet gek maken en denk eerst na voor er iets ondernomen wordt .Laat de diverse partijen bij elkaar gaan zitten met een onafhankelijk persoon en laat ieder zich dan afvragen waarvoor zitten we hier ik denk dat het antwoord moet zijn voor de BOEREN !!!! want als de boeren er niet waren was er geen ddb lto of ff dus bestuurders succes !!! ik zie graag reacties hoe anderen er over denken

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.