Home

Achtergrond 227 x bekeken 11 reacties

Bijna 1.300 varkens vinden dood bij brand

Bij een grote brand in een varkensschuur in het Brabantse Eersel zijn bijna 1.300 varkens om het leven gekomen.

Rond tien uur in de avond brak vermoedelijk door kortsluiting brand uit in een dubbele varkensstal. De brandweer had het vuur kort voor middernacht geblust, liet een woordvoerder van de brandweer weten. Enkele varkens hebben het overleefd.

Bij de brand kwam asbest vrij, volgens de brandweer is dat volledig verbrand, de restjes zijn neergslagen op weilanden. Er was sprake van grote rookontwikkeling, maar omdat het bijna windstil was bereikte de rook de nabijgelegen snelweg A67 niet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  andere tukker

  Ja Jack helaas is dat te simpel. Varkens zitten in meerdere afdelingen en meerdere hokken daar is geen deuren maken aan. Ook al is er een vluchtweg een dier kan die niet zelf openen, een boer niet zo snel aanwezig zijn. Op het eind zijn deze dieren geen buitenlucht gewend en gaan ook vast niet de onbekende wereld in.

 • no-profile-image

  Dorien

  Het is heel waarnemelijk dat ook deze stal was uitgerust met een alarm installatie. Dit is namelijk voor veel verzekeringsbedrijven een must en dat scheeld ook voor de ondernemer in de premie als er een alarm is. Als er zoals waarschijnlijk ook in deze stal door kortsluiting brand ontstaat en er is kunststof gebruikt in o.a. de hokinrichting en afwerking. Dan is er geen redden aan ook niet met een sprinklerinstallatie omdat de giftige stoffen al snel vrijkomen. Overigens in de woningbouw wordt ook veel met kunstof gewerkt en vaak hebben ze daar niet zo'n goede alarminstallaties dan die er in de meeste stallen zijn. Dus niet meteen met een beschuldinging naar de agrarische ondernemer wijzen omdat er dieren zijn gestorven en zeker niet als je van al deze zaken niet op de hoogte bent. De aantallen die hier worden genoemd als veel en groot zijn voor gewone gezins bedrijven normale aantalen en zelfs nog aan de kleine kant. Om zo je dieren die je elkedag verzorgt te zien sterven is ook voor een agrarier niet prettig.

 • no-profile-image

  Th.huiberts

  De laatste tijd hoor je wel meer,dat er weer eens een brand heeft gewoed en dat er b.v.b 10.000 kippen,en dan weer 1000 varkens of schapen om komen.
  Ik vraag me dan ook af of dit een kwestie is van "in de brand/uit de brand"
  Ouwe schuur/nieuwe stal.Hoe kun je het verantwoorden om zoveel dieren op deze wijze te houden.

 • no-profile-image

  Usciolu

  Wat een vreselijke dood. Waarom geen spranklerinstallaties in zulke stallen? Maar Gerda Verburg vond dit allemaal niet nodig. Veehouders word wakker!

 • no-profile-image

  jack

  Ik vraag me dan weer af hoe het zit met de bouw van dit soort stallen. Behalve dat ik vind dat dieren op deze schaal eigenlijk niet eens gehouden zouden moeten worden, lijkt het me toch normaal om ook voor dieren een soort noodscenario te hebben in geval van calamiteiten. En ik weet natuurlijk niet hoe het in dit specifieke geval is gegaan, maar waarom slechts een paar varkens die het overleefd hebben? Is het bijvoorbeeld te simpel om te denken dat er grote staldeuren aan alle kanten moeten zijn waardoor de dieren naar buiten kunnen in geval van nood?

 • no-profile-image

  VandenHof

  We zijn het zo gewoon gaan vinden dat alleen de economische situatie telt voor o.a. het houden van dieren. In een vrij handelssysteem telt de norm; geen geld om te investeren en te overleven in de business, dan wegwezen. We willen hier wel de vrije handelsgeest, maar dan alle wetten aanpassen of omzeilen om ook in geldnood te kunnen blijven ondernemen. Dan krijg je onveilige situaties en ethisch onverschillige reacties waarin welzijn- en gezondheidsvragen bespottelijk worden gemaakt. We moeten juist elkaar met respect blijven bevragen om tot een goede situatie te komen voor al wat gebruik maakt van deze aarde. Hierbij moeten we extra letten op het welzijn van al wat kwetsbaar is en niet vrij in eigen handelen.

 • no-profile-image

  Dick de Vos

  Sprookjesverhalen? Er is altijd wel een oorzaak te noemen waarom iets niet mogelijk is. Is dit dat de reden om helemaal niets te doen aan de brandveiligheid van schuren, ter bescherming van mensen en dieren?
  Arbodiensten stellen hoge eisen aan werkomstandigheden. Flats en kantoorgebouwen zijn ook brandveilig. Dit moet toch ook voor de veehouderij mogelijk zijn?

 • no-profile-image

  Neem brandveiligheid

  In de brand-uit de brand, wie er vandaag de dag nog zo dom is om daar op te gokken is rijp voor het gesti....
  Nee mensen daar moeten we niet in geloven en dus ook die suggestie niet maken. Wel kan ik een aantal goede opmerkingen waarderen, zoals vluchtwegen. Niet alleen voor de varkens maar zeker voor de mensen die in een stal moeten werken. Over aantal te houden dieren op één locatie lijkt mij een zinloze disscusie. Het kan niet anders meer dan intensief om uit de kosten te komen en een redelijk inkomen over te houden.

 • no-profile-image

  Johny

  Wat een sprookjesverhalen van onze PvdD-sympatisanten. Hun reacties slaan echt nergens op, maar dat zijn we gewend!
  Vanuit mijn vak weet ik dat de oorzaak van de grote branden, zoals ook bij deze brand in Eersel, vaak kortsluiting is. Om dit te voorkomen zijn periodieke keuringen van de electriciteit (NEN 3140)nodig om tijdig sluiting of overbelasting op te sporen en te verhelpen.
  De oorzaak van brandverspreiding is de aanwezige kunstofisolatie waardoor in korte tijd de gehele stal in brand staat.
  De dieren sterven binnen enkele minuten door de vrijkomende giftige dampen uit deze isolatie en daar helpen geen sprinklerinstallaties en vluchtdeuren aan.

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  er wordt met 2 maten gemeten geld en hart

 • no-profile-image

  Piet

  Beste Huiberts. U maakt een wel heel ernstige beschuldiging. Toch is hier geen bal van waar. Als de schuren expres werden aangestoken, vlogen ze wel in de fik als ze net leeg stonden. Verbrande dieren is iets wat heel aangrijpend kan zijn voor een veehouder. Ik ken iemand waarvan de kalveren verbrand zijn, en die beste man heeft het erg nog moeilijk mee.
  Verder hoor ik hier en daar ook kritiek op de schaal. Om even een droom om zeep te helpen; 1300 varkens is een heel gemiddeld gezinsbedrijf. 10.000 kippen is te klein om een gezin van te onderhouden. Deze schaal daar pleiten partijen voor die graag gezinsbedrijven willen blijven zien.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.