Home

Achtergrond

Betere genen door gezonde levensstijl

Een deugdelijk leven, inclusief gezond voedsel en genoeg sporten, leidt niet alleen tot een beter lichaam, maar ook tot betere genen.

Dat bleek gisteren uit een Amerikaans onderzoek. Dertig mannen met een ongevaarlijke vorm van prostaatkanker die geen conventionele behandeling als chemokuren, operaties of hormoontherapie wilden ondergaan, moesten voor de proef drie maanden lang hun levensstijl veranderen. Zij aten veel fruit, groente en granen, liepen minimaal een half uur per dag en deden zeker een uur per dag aan meditatie.

Zij verloren niet alleen gewicht en verbeterden hun bloeddruk. Maar ook hun genen bleken te veranderen. De genen die de kanker stimuleren, namen af in kracht, terwijl de activiteit van de genen die de ziekte tegengaan, juist toenam. "Blijkbaar kan je toch veranderen wat er in je genen gebeurt'', constateert één van de onderzoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.