Home

Achtergrond

Betalen met vingerafdruk bij Albert Heijn

De pinpas hoeft niet mee, geld op zak is niet meer nodig. Betalen kan simpelweg met de vinger.

In de winkel van supermarktketen Albert Heijn in Breukelen is dat sinds begin deze week mogelijk. Het supermarktconcern en betalingsverwerker Equens maakten vandaag bekend een proef te zijn gestart.

In de supermarkt kunnen klanten zich laten registreren voor de test. Er wordt dan een scan gemaakt van de unieke kenmerken van de vingerafdruk van twee vingers. Bij de kassa volstaat een scan van een van de twee vingers om de betaling af te handelen.

Met de proef, die zes maanden gaat duren, willen de bedrijven kijken hoe consumenten reageren op de nieuwe technologie. Het gaat daarbij onder meer de vraag in hoeverre boodschappers zich zorgen maken over hun privacy.

Eeltje Beyman legt vanmorgen bij de kassa haar wijsvinger op een kleine scanner naast het pinapparaat. De vinger is herkend en Beyman heeft betaald. "Makkelijk hoor, kan ik boodschappen gaan doen met lege zakken.''

Naast het fruit staat een computer met scanner. Ruim zestig klanten hebben hun twee wijsvingers al laten scannen, zegt Jan de Heij van Albert Heijn dinsdag. "Elke vinger bevat unieke punten. De scan wordt versleuteld en opgeslagen in het systeem. De vingertop is gekoppeld aan adresgegevens, bankrekeningnummer en bonuskaart.''

Dave Rietveld van betalingsverwerker Equens, die de proef met het zogeheten Tip2Pay systeem samen met Albert Heijn uitvoert, legt uit dat er eigenlijk niet zo veel verandert. "De betaling is een incasso die bij de klant wordt afgeschreven. Zo voeren wij er dagelijks miljoenen uit. Alleen de techniek van de vingerscan is nieuw.''

De persoonlijke gegevens die Albert Heijn verzamelt tijdens de proef worden in een bestand gestopt, dat is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Den Haag. Het CBP ziet erop toe dat de informatie niet wordt verstrekt aan derden. Geen enkel systeem is echter "200 procent waterdicht'' volgens Rietveld. Mocht er toch iets misgaan, dan vergoedt Albert Heijn de eventuele schade. Als de klant het prettig vindt en zich er veilig bij voelt zal de proef die zes maanden duurt een vervolg krijgen, aldus De Heij.

De Duitse supermarktketen Edeka beproefde het systeem eerder, en met succes. Inmiddels kunnen klanten in 120 winkels van Edeka betalen met hun vingertop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.