Home

Achtergrond 222 x bekeken 1 reactie

Balkenende wacht eerst Ierse analyse af

Premier Jan Peter Balkenende houdt voet bij stuk en wil niet ingaan op de vraag wat er moet gebeuren nu de Ierse bevolking het nieuwe EU-verdrag heeft afgewezen.

Dat bleek vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen SGP, SP, de PVV, GroenLinks en het lid Rita Verdonk probeerden de premier te ontlokken wat de Nederlandse inzet zal zijn tijdens de Europese Raad eind deze week.

Maar Balkenende hield vol dat hij dat niet kon zeggen, omdat hij nog niet weet wat de Ieren zelf vinden van de uitslag van het referendum. Hij wil eerst "heel goed naar de Ieren luisteren'' en zegt dat hij geen voorschot kan nemen op wat zijn collega zal zeggen.

De premier ziet geen aanleiding om de goedkeuring van het verdrag door de Nederlandse Eerste Kamer op te schorten of tegen te houden. Volgens SGP, SP, de PVV en Verdonk zou dat wel moeten gebeuren. Toen de Nederlandse bevolking in 2005 in een referendum tegen de Europese Grondwet stemde had Balkenende zelf ook gezegd dat die grondwet van tafel moest, stelde de SP. Maar volgens Balkenende was dat anders. "Ik heb vanuit Ierland ook geen signaal gekregen dat het ratificatieproces moet worden stopgezet.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    wordt de uitslag van het referendum genegeerd,wat is dan nog democratie ? de uitslag is toch duidelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.