Home

Achtergrond 154 x bekeken

Autoriteiten China beducht voor herdenking opstand

De Chinese autoriteiten hebben de beveiliging op het Plein van de Hemelse Vrede vandaag aangescherpt uit angst voor demonstraties.

Agenten en leden van de militaire politie zijn opgesteld op het plein in het centrum van Peking. Een opstand voor meer openheid en democratisering in China werd daar negentien jaar geleden neergeslagen.

Mensenrechtenactivisten hebben de herdenking aangegrepen om de vrijlating van gevangenen te eisen. Human Rights Watch schat dat nog altijd 130 mensen vastzitten wegens betrokkenheid bij de studentenopstand van 1989. Ook worden volgens Reporters zonder Grenzen 31 journalisten en 48 internetpublicisten gevangengehouden. Zij zouden over de revolte hebben geschreven.

Op 15 april 1989 kwam een volksbeweging in opstand tegen het bewind in China. Die eiste onder meer democratie en vrijheid van meningsuiting. Het leger sloeg de menigte in de nacht van 3 op 4 juni van dat jaar uiteen. Honderden mensen kwamen daardoor om het leven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.