Home

Achtergrond 3 reacties

Australië en EU oogsten minder graan

De graanoogsten in Australië en de EU vallen lager uit dan eerder werd verwacht. De EU oogst 2,2 miljoen ton minder door droogte in Noord-Europa.

Australië oogst 2,3 miljoen ton minder, ook door een gebrek aan regen. De Europese Commissie ging eind mei nog uit van een Europese graanoogst van 293,2 miljoen ton. Het Franse marktbureau Strategie Grains heeft die schatting verlaagd naar 291 miljoen ton. Dit is wel 35 miljoen ton meer dan vorig jaar van de akkers is gehaald.

In Noord-Europa heeft het weinig geregend, stelt het marktbureau. “De daling van de opbrengst in deze landen wordt niet gecompenseerd door de betere oogst in andere delen van Europa.”

In het Westen van Europa verloopt het groeiseizoen voorspoedig voor de granen. De regenval in Spanje heeft de start van de oogst wel vertraagd. In Oost-Europa groeit het graan ook voorspoedig. Het marktbureau verwacht dat Roemenië en Bulgarije meer graan oogsten dan aanvankelijk gedacht.

Ook aan de andere kant van de wereld speelt een gebrek aan regen de akkerbouwers parten. Australië heeft de droogste meimaand uit de geschiedenis achter de rug, meldt het Australische Bureau of Agricultural and Resource Economics. Daardoor wordt naar schatting 23,7 miljoen ton tarwe geoogst. Dat is 8,8 procent minder dan in maart werd ingeschat. Vorig jaar oogstte Australië als gevolg van droogte slechts 13 miljoen ton tarwe. Het land is de derde tarwe-exporteur ter wereld, na de VS en Canada.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  varkensboeren worden weer blij gemaakt met straks komen er hogen prijzen; nu komen ze rond aug./september. men vergeet erbij te zeggen dat er steeds teveel biggen zijn. die worden toch ergens opgelegd.
  de voerkosten blijven te hoog.
  elke varkensboer klamt zich nu vast op de berichten dat ze straks toch duurder worden.
  het wordt weer spannen

 • no-profile-image

  gert

  de EU was veel te optimistisch,ook in in amerika hebben ze last van slecht weer

 • no-profile-image

  m.janssen

  leve de markt werking vast houden de tarwe krijgen we eindelijk weer eens een eerlijke prijs.
  slecht weer vs erbij en de speculanten en ik hoop ook telers weten er wel raad mee, olie prijzen willen ook maar niet zakken ondanks verhoging van productie

Of registreer je om te kunnen reageren.