Home

Achtergrond 291 x bekeken

Aspergeprijzen ruim boven 2007

De gemiddelde aspergeprijs is het afgelopen seizoen bij veiling ZON gestegen met ruim 15 procent.

Dat zegt gewasmanager Jan van den Ham. De productie lag ook bijna 20 procent onder het peil van het bijzondere jaar 2007.

Het volume lag dit seizoen op een langjarig gemiddelde. Vorig jaar was de productie hoger door de extreme weersomstandigheden, meldt Van den Ham. Zowel The Greenery als ZON noemen geen middenprijzen.

Volgens Frank Swinkels, voorzitter van de gewascommissie asperge van LTO Groeiservice, kende het seizoen niet een echte piek, maar ook geen sterke prijsval. "Voor telers was het daardoor lang niet slecht."

Kasaspergetelers dachten ten onrechte met de vroege Pasen goede prijzen te vangen, omdat de vollegrondsteelt nog niet begonnen was. "Maar zo vroeg in het seizoen was de vraag niet groot", zegt Swinkels. Gemiddeld vingen kastelers circa € 6,75 per kilo product, schat Swinkels.

Het Nederlandse aspergeareaal is met 2.000 hectare stabiel, met groei in nichemarkten als de groene en purperen rassen. De opkomst van de vervroegde teelt door tunnels zet wel door, stelt de LTO Groeiservice voorman. Volgens Van den Ham is de afzet groene asperges licht achtergebleven bij de resultaten van de witte rassen.

De export is ook dit seizoen verder teruggelopen, verwacht Alexander Molleman, adjunct-directeur bij Pédé Grubbenvorst. Waar een aantal jaar geleden Duitse klanten pallets tegelijk bestelden, is de levering teruggezakt naar kratjes aan het begin en einde van het seizoen.

De Duitsers kopen nu ook weer in Nederland product bij. Zo is de prijs de laatste twee weken opgelopen van 3 naar 6 euro.
De Duitse teelt is zelfvoorzienend en ook Pools product gaat steeds meer direct naar Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.