Home

Achtergrond 207 x bekeken

Argentijnse landbouwstaking voorlopig ten einde

De alweer derde Argentijnse landbouwstaking van dit jaar is voorlopig ten einde.

Boeren besloten toegangswegen tot havens en verwerkingsbedrijven te openen. Een oplossing lijkt echter nog niet nabij. Boeren in Argentinië staken en blokkeren toegangswegen naar logistieke centra om een variabele exportbelasting ongedaan te maken. De regering wil de belasting verhogen zodra de wereldmarktprijzen hoog zijn, en verlagen als deze lager zijn.

Argentinië geldt als de belangrijkste exporteur van soja en als één van de grootste producenten van mais, tarwe en rundvlees. Hoewel de diervoederindustrie claimt nog weinig last te ondervinden van de onlusten laat de termijnmarkt in Chicago volgens handelaren een duidelijk effect zien.

"Ik vraag aan alle Argentijnen of ze zich echt commiteren aan het armoedevraagstuk", aldus president Cristina Fernandez de Kirchner in een toelichting op jaar vasthoudendheid.

Volgens haar is een variabele exportbelasting noodzakelijk om tot een eerlijke verdeling van welvaart te komen. Tegenover het Zuid-Amerikaanse persbureau Mercopress hield ze vol niet van standpunt te zullen wijzigen.

Ze geldt als volgeling van de populistische economische politiek van de voormalige president Juan Perón.

De Kirchner verklaart dat de variabele exportbelasting, die momenteel op 45 procent staat, noch de hoogte onderhandelbaar is. Voorheen gold een vlatte exporttaks van 35 procent op soja, en iets minder op overige gewassen en vlees.

Argentinië doet in haar ogen al voldoende voor boeren, bijvoorbeeld door voor 7 miljard euro aan munteenheden in te kopen. Hiermee houdt het land de wisselkoers competitief.

Eduardo Buzzi, hoofd van de Agrarische Federatie, noemt dit nonsense. "Met zulke hoge tarieven kunnen alleen de grote, georganiseerde financiële concerns een mooie winst realiseren. Niet de kleine of middelgrote boeren, die gaan failliet."

Een door de ombudsman belegde bijeenkomst tussen regeringsofficials en boerenleiders liep gisteren op een flater uit. De staatspers, Telam, meldde dat regeringsonderhandelaars verstek lieten gaan nadat ze zagen dat verschillende wegversperringen nog altijd intact zijn.

Het verkeer komt volgens de website van de Rosario Kamer van Koophandel maar moeizaam tot stand. Slechts een tweetal vrachtwagens arriveerden, tegen meer dan 5100 een jaar eerder op dezelfde dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.