Home

Achtergrond

Appel- en perenvoorraad raakt flink opgeschoond

De Nederlandse appel- en perenvoorraad is tegen het einde van het verkoopseizoen 2007/2008 goed opgeschoond.

Dit blijkt uit een raming van het Productschap Tuinbouw (PT). Ondanks een fors hogere appel-, en perenoogst in 2007 is de geschatte voorraad per 1 juni kleiner dan vorig seizoen.

Het PT verklaart dit uit een reeks van oorzaken. Zo heeft de Nederlandse appel- en perenteelt geprofiteerd van kleinere oogsten in zowel Oost-Europa als op het zuidelijk halfrond. De kleinere oogst in Oost-Europa had niet onmiddellijk invloed op de Nederlandse prijzen, maar gaandeweg het seizoen ging steeds meer hardfruit naar Oost-Europa en trokken ook de prijzen aan. Daarbij bleef de aanvoer vanuit landen als Zuid-Afrika, Chili en Nieuw-Zeeland redelijk beperkt, ondanks een sterke euro.

Was de euro zwakker geweest, dan was de invoer vanaf het zuidelijk halfrond waarschijnlijk nog kleiner geweest. De sterke Europese munt trok relatief veel fruit aan dat anders misschien naar Rusland of het Verre Oosten was gegaan. De appelvoorraad is ondanks een 40 miljoen kilo grotere productie een miljoen kilo kleiner dan vorig jaar. De perenvoorraad is zelfs 6 miljoen kilo kleiner.

Of registreer je om te kunnen reageren.