Home

Achtergrond 241 x bekeken

Amerika ziet uit- en invoer groeien

De Verenigde Staten voeren dit boekjaar meer landbouwproducten uit en meer in dan aanvankelijk verwacht.

Het overschot op de handelsbalans stijgt. Het Amerikaanse ministerie van landbouw geeft aan dat in de periode van 1 oktober 2007 tot 1 oktober dit jaar de VS voor bijna 70 miljard euro (108,5 miljard dollar) aan landbouwproducten zal uitvoeren, bijna 7 miljard dollar meer dan in februari voorspeld. De invoer stijgt ook, naar 50,5 miljard euro (78,5 miljard dollar), 2 miljard dollar meer dan verwacht. Het overschot op de handelsbalans voor landbouwproducten groeit zo naar 19,3 miljard euro (30 miljard dollar), 5,5 miljard dollar meer dan eerder berekend.

De stijgende uitvoer van mais, sojabonen en veevoer de belangrijkste reden zijn voor de toename van de Amerikaanse export. Zoals het ernaar uitziet zal de export van mais dit boekjaar een record van 63 miljoen ton bereiken. Ook de uitvoer van varkensvlees gaat naar recordhoogte, verwacht de VS.

Die exportstijging komt vooral door de dalende waarde van de dollar. Canada en Mexico blijven de belangrijkste bestemmingen. De 27 landen van de Europese Unie zullen voor 7,5 miljard euro (11,6 miljard dollar) aan Amerikaanse landbouwproducten kopen, 2 miljard dollar meer dan in februari voorspeld. De VS levert de EU vooral meer sojabonen en tarwe en producten met hoge waarden, zoals zuivelproducten, varkensvlees, fruit en noten. Vanuit de EU zal de VS dit jaar in totaal 10,2 miljard euro (15,9 miljard dollar) betrekken, rond de 21 procent, een percentage dat al enige tijd gelijk is gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.