Home

Achtergrond 3 reacties

Alternatief plan Wieringerrandmeer

In een alternatief plan voor de polder Wieringermeer en het eiland Wieringen kan 90 procent van de boeren zijn werk voortzetten.

Het meer wordt in de plannen van actiegroep Wierings Beraad aanzienlijk kleiner en gevuld met zoet water. Haalbaar, schaalbaar en betaalbaar. Dat is het motto van het plan Het Andere Wieringerrandmeer. LTO heeft zich achter het plan geschaard. Onderzoeksinstituut Alterra en het hoogheemraadschap staven de cijfers erachter.

In het huidige plan wordt vooral ingezet op blauwe recreatie. Duizend hectares landbouwgrond zouden onder water verdwijnen.
Waanzin, oordeelt Wierings Beraad. Het gebied leent zich er niet voor, waardoor onder meer peperdure aquaducten nodig zijn. En de landbouw heeft recht op een lokale toekomst. De vraag naar voeding stijgt immers.

Het alternatieve plan behelst binnendijkse berging voor zoet water en een betere afvoer van brak water. Dit biedt mogelijkheden voor bollentelers die op duingronden elders niet optimaal kunnen produceren. Volgens de makers houden bestuurders geen rekening met de verzilting en zeespiegelstijging. Zij hopen dat bij de milieu-effectrapportage beide plannen worden vergeleken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. Penders

  Meestal zie ik liever landbouw-natuur dan bossen e.d.
  Tevens levert landbouw belastinggeld op i.p.v. in Nederland "gemaakte natuur" die belastinggeld kost.
  Laten we belastinggeld geven voor de echte natuur zoals het Amazonegebied.

 • no-profile-image

  t j p leenheer

  terwijl er behoefte is aan voedsel dit eens uit de zee gewonnen land nu terug te geven is toch waanzin
  In Den Haag begrijpen ze nog steeds niet dat het verschil tussen te veel en tekort maar milimeters zijn
  Erg kortzichtig dacht ik .

 • no-profile-image

  gert

  de bestuurders missen het nodige nuchter boerenverstand

Of registreer je om te kunnen reageren.