Home

Achtergrond 520 x bekeken

Algemene beschrijving Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest komt voor bij vVarkens en varkensachtigen. In 1986 was er een kleine uitbraak in Nederland door geïnfecteerd afval ten behoeve van voedering aan varkens. In Portugal is in 1999 een uitbraak geweest. In 2007 voor het eerst in Georgië, Armenië, Azerbeijan, Tsetjenië en Rusland. Afrikaanse varkenspest is al heel lang aanwezig op het Italiaanse eiland Sardinië.

Symptomen:
Hoog patogeenvirus: sterfte tot 100 %, mildere virussen minder dodelijk 30-70 %. Hoge koorts, rode huid, niet vreten enz. Klinische verschijnselen vergelijkbaar met die van klassieke varkenspest. Dieren die de ziekte overleven worden drager van het virus

Besmetting:
Dier-diercontact, teken

Verspreiding:
Veel voorkomend in zuidelijk Afrika, sinds de jaren ’90 ook in West Afrika. De invasie in Oostelijk Europa lijkt zich voort te zetten.

zie ook het thema varkensziekten

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.