Home

Achtergrond 156 x bekeken

Akkerbouwers Noorden hopen op regen

De akkerbouwers in Noord-Nederland staan te springen om regen.

Het KNMI meldde vandaag dat het de laatste twintig jaar in Friesland, Groningen, delen van de Noordoostpolder en Noord-Holland niet zo droog is geweest.

Door de droogte groeien de gewassen als aardappelen, uien, verschillende kolen, bieten en wortelen beduidend minder snel. "Het is best wel een probleem, maar het hoort ook bij het ondernemerschap van een akkerbouwer'', aldus secretaris Jeroen Kloos van landbouworganisatie LTO Noord dinsdag.

Juist in deze periode van het jaar, waarin de dagen erg lang zijn en er dus veel zon is, moeten de gewassen flink groeien. Door het tekort aan neerslag is zo'n grote groeiachterstand ontstaan, dat die niet meer is in te halen, stelt Kloos. Sommige gewassen worden door boeren beregend. De hoge dieselprijs maakt beregenen echter erg duur. Gewassen zoals aardappelen mogen niet worden beregend met oppervlaktewater uit angst voor ziektes.

Volgens Kloos is nog niet te zeggen of de consument nu meer voor de aardappelen gaat betalen. De invloed van de Nederlandse landbouw op de wereldmarkt is daarvoor te klein.

Lees ook Droogte in Noord-Nederland uitzonderlijk

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.