Home

Achtergrond 2 reacties

Agrifirm overweegt ook pool voor varkensmest

Agrifirm onderzoekt de mogelijkheden om een pool voor varkensmest op te zetten.

Na de start van een rundveedrijfmest-pool gaat de coöperatie dit najaar in overleg met varkenshouders. Of de pool er echt komt hangt eigenlijk alleen nog van de interesse van varkenshouders af. De opzet is dat varkenshouders mest tegen een gunstige prijs af kunnen zetten en akkerbouwers er op het juiste moment over beschikken. Agrifirm spreekt met deelnemende varkenshouders een prijs af voor de komende periode.

Deze betalen aan het begin van het jaar een voorschotprijs en leveren hun mest aan deelnemende akkerbouwers. Aan het einde van de periode wordt bekeken of de juiste prijs betaald is en indien nodig vindt een correctie plaats.

Voor varkenshouders biedt het systeem vooral zekerheid dat ze hun mest tegen een redelijke prijs kwijt kunnen. ”Je spreidt de afzet over een paar maanden en profiteert dus niet van de goedkoopste periode”, legt Gerrit Schilstra van Agrifirm uit. ”Je betaalt nooit de laagste, maar ook niet de hoogste prijs.”

Overigens biedt de pool wel prijsvoordelen door de mogelijkheid van optimale transportafstemming. Naar verwachting zullen de prijzen iets ondergemiddeld zijn. Het succes zal volgens varkensvakbond voorzitter Wyno Zwanenburg toch vooral van deze prijsvoordelen afhangen.

”Als de prijs vergelijkbaar is met de marktprijs is het alleen interessant voor ondernemers met een beperkte opslagcapaciteit en mensen die zoeken naar continuïteit. Andere varkenshouders zullen vaak toch voor de marktwerking gaan. Bovendien zit Agrifirm ook in de akkerbouw, ze moeten twee partijen te vriend houden”

Een mogelijk voordeel is volgens Zwanenburg het vrijkomen van marge omdat een schakel wegvalt. ”Nu zijn de intermediairs een doorn in het oog; die strijken een deel van de marge op.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vogels

  Elk initiatief zoals dit van Agrifirm moet aangemoedigd worden!
  Vooral nu Min. Verburg (voorheen min.v. landbouw) aangekondigd heeft de mestnormen weer aan te scherpen!

 • no-profile-image

  boer mieras

  wat lopen ze toch te leuren met die mest dat is helemaal niet nodig .,die mest kan men toch gewoon meestoken in een energiecentrale dan is iedereen er vanaf en het brengt ook nog geld op en men heeft er het hele land niet mee af te rijden (verkeers overlast en dure brandstof)

Of registreer je om te kunnen reageren.