Home

Achtergrond 2 reacties

'Agrarische steun veel te hoog'

Oeso-landen hebben de steun aan boeren en tuinders vorig jaar enigszins verlaagd maar nog lang niet genoeg.

Dat schrijft het economische samenwerkingsverband in een vandaag gepubliceerd rapport. De dertig leden gaven in totaal 187 miljard euro aan boeren. De steun maakt gemiddeld 23 procent uit van het inkomen van boeren en tuinders. In 2006 was dit gemiddeld nog 26 procent en in 2005 was het 28 procent. De Oeso noemt de afbouw historisch een succes; in de jaren 80 was de steun nog bijna 40 procent van het boereninkomen.

Ook de toenemende ontkoppeling van steun en productie kan de goedkeuring van de analisten in van de Oeso wegdragen. Toch stellen de analisten dat de hogere prijzen voor agrarische grondstoffen een verdere afbouw een morele plicht maakt. Ze noemen de steun marktverstorend en hardnekkig.

Dat de steun iets is afgenomen kan goed het gevolg zijn van de hoge wereldmarktprijzen en dat bij daling de reflex zal zijn terug te keren naar de oude steungerichte beleidsmaatregelen. De ergste Europese boosdoeners op dit moment zijn volgens de Oeso Noorwegen, Zwitserland en IJsland. Daarbuiten grossieren Japan en Zuid-Korea in steunbetalingen. Nederland neemt in en met de Europese Unie een middenpositie in. In de VS, Canada en Oceanië wordt evenwel minder direct aan boeren betaald.

De Oeso bestaat uit 30 landen waarvan er 25 door de Wereldbank zijn aangewezen als rijk. Onder de leden bevinden zich onder meer Nederland als ook de meeste andere Europese naties, Japan en de VS.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    .

    Zij moeten een keer een keus maken. Het is of hoge voedsel prijzen en geen steun. Of veel steun en voor ieder een betaalbare boterham. Voor mij als melkveehouder is het een makkelijke keus. Ik heb het liefst een goede melkprijs en geen steun. Maar zij willen het alle twee. Dit gaat niet. Er kan namelijk niet lang onder de kostprijs geproduceert worden. Dit is zuivere markt werking. Als de premie's los zijn van de produktie dan gaan er producenten stoppen met produceren als zij er niet genoeg mee verdienen. Dan gaan de prijzen weer omhoog. Zij moeten een keus maken wat ze willen. Zonder een gezond goed beleid (met of zonder premie) heb je geen duurzame landbouw. Voor mij is de keuze makkelijk maar ik mag hem niet maken. Het probleem is dat zijn het niet doen.

  • no-profile-image

    gert

    de productiekosten zoals diesel en kunstmest,zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen zijn ook fors gestegen,als je de steun verlaagd is het voor veel bedrijven einde oefening

Of registreer je om te kunnen reageren.