Home

Achtergrond

'Afspraken teelt en milieupartij lastig te halen'

De nieuwe teeltafspraken die Fresteem heeft gemaakt met milieu-organisaties vergen een behoorlijke investering.

Het is onduidelijk hoeveel telers al gelijk aan de regels voor middelen- en energieverbruik en lichtuitstoot kunnen voldoen, zegt initiatiefnemer Frank van Kleef. De tomatenteler sloot zich dit jaar aan bij Fresteem en zorgt door deze afspraak gelijk voor een baanbrekende ontwikkeling in de afzet van groente en fruit. De afspraken met de milieupartijen zijn deze week gemaakt. "We inventariseren nu hoeveel telers kunnen voldoen."

Voor de lichtuitstoot is afgesproken schermdoeken te gebruiken die 95 procent van het licht afschermen. De bedrijven moeten de doeken gebruiken volgens het zon op zonder onder principe, zoals in de Wieringermeer al wordt toegepast.

Voor bedrijven kan dat betekenen dat ze in nieuwe doeken moeten investeren of anders zullen afschermen. Met de milieuorganisaties zijn afspraken gemaakt over controle en naleving van de afspraken.

Voor telers wordt vooral de bestrijding van botrytus een stevige uitdaging. "Telers zullen intensiever met het gewas in de slag moeten, omdat een aantal middelen niet meer gebruikt mag worden." Of de stap van Fresteem de marktpositie versterkt, weet Van Kleef niet. "Het verstevigt wel mijn motivatie om dingen goed te doen. We doen daar te weinig mee."

Lees ook: Fresteem en Milieudefensie stellen keurmerk op

Of registreer je om te kunnen reageren.