Home

Achtergrond 10 reacties

'Acties melksector hebben geen effect'

De acties van de Dutch Diarymen Board (DDB) hebben geen enkel effect op de prijs van melk, de blokkades van de melkfabrieken leiden vooral tot imagoschade voor de sector.

Dat stelde land- en tuinbouworganisatie LTO vanmiddag. De blokkades zijn volgens de vakgroep Melkveehouderij van LTO het werk van een groep 'die hards'.

"Ze hopen de melkprijs op te krikken door fabrieken te blokkeren en melk over het land uit te sproeien. Maar het aantal boeren dat achter de acties staat, is te klein om effect te hebben'', aldus vicevoorzitter Kees Romijn. De actievoerende boeren vertegenwoordigen volgens LTO niet meer dan 3 procent van de Nederlandse melkveebedrijven.

De DDB wil afspraken maken over een vaste melkprijs. Volgens LTO steunden veel boeren voor het weekeinde dat streven nog, maar is de steun inmiddels afgebrokkeld door de acties. "Boeren konden door de blokkades hun melk niet kwijt en leden dus verlies'', zegt Romijn. LTO is juist voorstander van marktwerking in de melksector. "Veel boeren moeten daarmee leren omgaan na vijftig jaar in het stramien van een beschermde markt te hebben gewerkt.''

De boerenorganisatie wil samen met zuivelbedrijven een open dialoog aangaan met de DDB. "Ik heb goede hoop dat de DDB de uitnodiging accepteert'', aldus Romijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marktmacht

  Romijn jij bent een en al imago schade! Je moet gewoon de waarheid vertellen! Mischien ken die wel niet maar hou dan je grote mond dicht! De waarheid komt later boven drijven, dan kun jij uit huilen. Maar je hebt het in de media verpest en zeker voor de melkveehouderij. Er wordt meer voedsel weggegooit wat niet nodig is. Dit was wel hard nodig, want mensen laten de boeren gewoon crieperen!!

 • no-profile-image

  Jan Berend

  Beste mensen laat u niets door een stel fatsoensrakkers als LTO wijsmaken. Uit bovenstaande persbericht blijkt dat LTO niets voor ons inkomen doet.
  Staken met melkleveranties en acties is het enige wat we nog kunnen doen als de zuivelindustrie niet met ons wil praten.
  Daarom zijn de Nederlandse melkvee vakbond en de DDB de enige partijen die iets voor ons inkomen kunnen doen.
  Ik zeg mijn lidmaatschap van LTO dan ook MET ONMIDDELIJKE INGANG op en ik hoop dat u hetzelfde doet.
  In Canada werkt het dairyboard systeem met vooraf een prijsafspraak al jaren heel goed. Waarom dan hier niet.

  Jan Berend Hellendoorn

 • no-profile-image

  Kees Cruijsen

  wat wil het lto bereiken om zo tekeer te gaan over de akties van de ddb.Eindelijk eens wat gerechtigheid wat betreft de melkprijs.Het is toch te gek voor woorden dat je als boeren niet meer voor je toekomst op mag komen.Het lto praat namens minder dan 50% van de melkveehouders. Ze streven naar steeds grotere bedrijven met hele kleine marges .Als je wil melken voor de wereldmarkt oke doe dit dan in een b quotum.Nu nog EEN reactie op marcel henst. U HEEFT HET IN UW COMMENTAAR OVER EEN RECOR OVER 2007.WE PRATEN OVER EEN PRIJS DIE AL 25 JAAR HET ZELFDE IS.HOE ZIT HET MET UW INKOMEN .DAN ZULLEN WIJ HET MAAR NIET OVER HET WERK HEBBEN ZEVEN DAGEN IN DE WEEK.IK HEB U AANGEHOORD IN TIEL J.L ALS DISCUSSIE LEIDER.HET WAS MEER ALS DISCUSSIE-DICTATOR. UW MENING OM TE MELKEN TEGEN ALLE PRIJZEN ALS HET MAAR VEEL IS ANDERS VAL JE AF.U MOET EENS EEN WEEKJE MEEDRAAIEN OP EEN NORMAAL MELKVEEBEDIJF DAN ZAL JE WEL ANDERS PIEPEN.Ikhouw me aanbevolen voor een goede discussie maar wel een waar een boer ook een normaal leven kan leiden en geen slavenleven.

 • no-profile-image

  dirk

  O nee lto zeker het laatste nieuws uit Zwitserland gemist Daar werk het wel zelfs overeenstemming over hogere melkprijs Was net op radio 1 voor de duidelijkheid hoezo werkt niet Schaam u lto

 • no-profile-image

  Andere Tukker

  Dat LTO uberhaupt nog lef heeft te reageren, op hun onozele tegenakties.
  En geen effect? Kijk eens in Zwitserland, België en Duitsland, om over de spotmarkt nog niet eens te beginnen.

 • no-profile-image

  Geëmigreerde Boer

  LTO Nederland is de ondernemers- en werkgeversorganisatie TEGEN de agrarische sector.
  Wat ben IK blij dat ik NIETS meer met jullie te maken heb!!!!
  Hier in duitsland gaat men door. En met rechte rug! Boeren in Nederland laat u niet beïnvloeden door zulke nonsens!
  Samen sta je sterk!!!

 • no-profile-image

  Jan Tjalma

  LTO moet een keer zijn hoofd uit zijn kont halen. De DDB acties staan niet op zichzelf maar is onderdeel van een grote europese actie om een betere melkprijs voor alle boeren te behalen. In Zwitserland is daar al resultaat van te zien en ook in Belgie is een fabriek al overstag gegaan en betaalt 43 cent. In Duitsland wordt nog druk onderhandeld, maar de enorme steun en respons op de actie daar moet wel resultaat op leveren. Hoe kun je als boerenvakbond zo'n initiatief nou niet steunen en afdoen als een kleine minderheid? Neem een voorbeeld aan de Duitse LTO, schuif je trots aan kant en steun de actie.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik denk dat ze meer verlies geleden hebben door de al jaren te lage melkprijzen, dan door een paar keer de melk niet kwijt kunnen. En dat verlies van al die jaren is nog lang niet gecompenseerd, ook al was de melkprijs afgelopen jaar iets hoger. 3 Dagen niet leveren bij een quotum van 500.000 kg kost 1500 euro. Een heel jaar 5 cent te weinig beuren kost 25.000 euro. Het is gewoon een kwestie van goed rekenen en nadenken.

 • no-profile-image

  frieslandboer

  3 procent?? ik lees iets anders http://www.agridirect.nl/nieuws.php#nieuws1212395852,60309 en waarom komt agd niet met een Enquête?

 • no-profile-image

  boer doetinchem

  nou hoeven wij in ieder geval ook niet meer na de vergaderingen van rff want als ze het niet aan staat gaan ze na de rechter .laten we het boeren meeloopbestuur al meteen maar verwijderen . Want anders krijgen die de kop net zo dik als de rest van het bestuur. Want die zorgen wel dat dat hun salaris riant genoeg is

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.