Home

Achtergrond 14 reacties

Actie tegen inkoop soja Friesland Foods

De stichting Natuur en Milieu voert vanochtend actie bij zuivelcoöperatie Friesland Foods in Meppel tegen de soja die het bedrijf inkoopt.

De stichting Natuur en Milieu voert vanochtend actie bij zuivelcoöperatie Friesland Foods in Meppel tegen de soja die het bedrijf inkoopt. Volgens de actievoerders wordt voor het verbouwen van sojaplanten tropisch bos gekapt.

De soja wordt verwerkt in het voer voor de melkkoeien van de zuivelproducent. Voor de vestiging van Friesland Foods is daarom een gekapt boslandschap gecreëerd en worden er oerwoudgeluiden en het geluid van een kettingzaag afgespeeld.

Volgens de organisatie heeft het moederbedrijf van Friesche Vlag ondanks gesprekken vooralsnog geweigerd om op duurzame soja over te stappen. Volgens Natuur en Milieu moet dit nauwelijks meer kosten. Een woordvoerder van het bedrijf stelde maandag dat de soja die Friesland Foods gebruikt, vanaf 2009 gegarandeerd niet meer uit ontboste gebieden komt.

Volgens de stichting Natuur en Milieu kan de onderneming die garantie echter niet geven omdat niet gecontroleerd wordt of de soja daadwerkelijk duurzaam wordt verbouwd. "Er bestaat een officiële certificatie voor duurzame soja maar Friesland Foods wil deze niet gebruiken'', aldus een woordvoerster.

Concurrent Campina ging eerder over op duurzame soja na gesprekken met Natuur en Milieu. Ze wil dat Friesland Foods dit voorbeeld volgt en contracten afsluit met boeren die dit product verbouwen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-boerin

  Marco, natuurlijk gaat Van Weperen ingrijpen, want dit is geen democratische actie en daar kan Van Weperen geen begrip voor opbrengen.

 • no-profile-image

  marco

  Bel van Weperen maar even die trommelt zo een paar regioraadsleden op.
  Om die aktie neer te slaan.

 • no-profile-image

  Mr. X

  @ Beatly, Er bestaat geen lactose allergie. Slechts lactose intollerantie.

 • no-profile-image

  gert

  er ligt ook rundvlees en kipfilet in winkels uit die landen,ook veel tuinmeubelen van hardhout bij bouwmarkten en tuincentra van da gekapte bomen

 • no-profile-image

  dirk

  Waar was van Weperen met zijn knokploeg Oh ja naar ah Of heeft lto al een confenant met snm gesloten maar dan wel in het geheim Daar kun je geen pottenkijkers bij hebben Waar waren die lto ers eigenlijk

 • no-profile-image

  Boer

  Sinds wanneer heeft een zuivelfabriek veevoer nodig om aangevoerde melk te verwerken?Die tofu-eters moeten eerst daar gaan protesteren b.v. Unilever, enz. die vele liter soja-olie nodig hebben voor producten voor menselijk gebruik.Het is immers het restproduct,waar de mens niets mee kan, welke voor veevoer wordt gebruikt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  och och beastly, nu je moet erkennen dat geen soja maar het afvalprodukt sojaschroot gebruikt wordt ga je de bakens verzetten en komt graan als discussiepunt.

 • no-profile-image

  fryske boer

  wat een onzin aktie eneen onzin bericht friesland foods koopt geen soja friesland foods heeft geen melkkoeien sojaschroot is restprodukt enz enz

 • no-profile-image

  qwerty

  hypocriet geneuzel net zo als groene stroom zakken vullen van de groene maffia uiteindelijk komt de stroom van franse kern centrales.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  m.s.beastly, brabant

  Moet het niet Belgie zijn?
  Wel iets gehoord, maar niet echt begrijpen hoe het zit... geeft niks, zo wel dat vega maaltijd zijn, wat je hersenen aantast....

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  heel goed, het moet meer en meer bekend worden dat ook de zuivelindustrie schuldig is aan het vernietigen van tropisch regenwoud. geloof svp niet de fabels dat koeien die mega-veel melk produceren leven van soja-schroot. het krachtvoer dat zij krijgen bestaat uit volwaardige granen, dat ook voor menselijke consumptie geschikt zou zijn. verspilling en onrechtvaardig in deze tijd om dit eerst aan dieren te voeren! bovendien is melk alleen geschikt voor kalfjes. nergens komt zoveel borstkanker voor als in de westerse wereld waar veel te veel zuivel wordt geconsumeerd! het is trouwens ook schandalig dat de zuivel industrie haar melkproducten ook aan Aziatische en Afrikaanse landen gaat opdringen. Deze bevolkingsgroepen hebben lactose allergie.

 • no-profile-image

  Nederlander

  Dat protest voor soja gaat nergens over. Veel belangrijker is dat heel Nederland gaat protesteren tegen de laffe adverentie die FF in de Jordaanse media heeft geplaatst over Fitna. Landverraders, bah. Ik roep iedereen op geen enkel FF product nog te kopen, tot ze die adverentie intrekken en duidelijk maken dat Nederland niet zwicht voor angst, intimidatie en islamgeweld.

 • no-profile-image

  gert

  de supermarkten gaan dan zeker een goede prijs betalen voor deze zuivel,ik betwijfel dat.Als de stichting Natuur en Milieu dat ook even regelen komt het echt wel goed

 • no-profile-image

  johan

  komt tarzan en jane ook op bezoek in meppel?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.