Home

Achtergrond 225 x bekeken

Achterstandsland

Het platteland komt er onder het huidige kabinet-Balkenende bekaaid vanaf.

Aan die indruk is moeilijk te ontkomen. Terwijl minister Ella Vogelaar honderden miljoenen krijgt toegewezen om haar prachtwijken te realiseren, rest het platteland niet meer dan een grijpstuiver. De tien grootste plattelandsgemeenten pikken dit niet langer en hebben zich gebundeld in de P10, om samen een vuist te maken. Ze willen meer aandacht en vooral geld voor het behoud van een leefbaar platteland.

Het is de vraag of ze daarvoor bij het kabinet aan het goede adres zijn: in Den Haag is de afgelopen jaren veel over het tanende voorzieningenniveau gesproken en telkens was de conclusie dat de oorzaak vooral ligt bij private ondernemingen, die moeten opschalen.

Tegelijk hebben de vorige kabinetten-Balkenende juist veel taken overgedragen aan de provincies. Dat aan die overdracht nog wel het een en ander schort, merkte de Oeso dezer dagen op: Den Haag legt zaken gedetailleerd vast in contracten en degradeert de provincies zo tot uitvoerder van rijksbeleid. De nieuwe bestuursovereenkomst, die rijk en provincies gisteren sloten, moet daarin verandering brengen.

Toch heeft de P10 een punt. Het mag zo zijn dat stadse vraagstukken ingewikkelder en wellicht urgenter zijn, het evenwicht lijkt wel wat zoek. Dat mag een kabinet met het CDA, dat van oudsher sterk in de regio is geworteld en zich daar ook op laat voorstaan, zich aantrekken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.