Home

Achtergrond 232 x bekeken 15 reacties

ASG: melkveehouders, wacht met uitbreiding

Melkveehouders kunnen het beste wachten met uitbreiding van hun bedrijf tot het melkquotum in 2015 is afgeschaft.

Dat blijkt uit het onderzoek Cruciale beslissingen in de Nieuwe Realiteit van de Animal Sciences Group. Dat meldde onderzoeker Aart Evers van de ASG in Lelystad vandaag.

Boeren kunnen eigenlijk alleen uitbreiden door meer melkquotum te kopen. Dat quotum bepaalt hoeveel liter melk een boer mag verkopen. Het Europees gereguleerde quoteringsysteem verdwijnt echter in 2015. De boeren mogen dan onbeperkt melk verkopen. Op dit moment investeren in melkquotum is volgens ASG voor een groot deel van de boeren niet rendabel. De kosten die een boer moet maken om melkquotum te kopen, zullen meestal niet voor 2015 zijn terugverdiend. Dat betekent dat een boer na 2015 met quotum zit dat waardeloos is geworden maar dat nog wel geld kost. Melkquotum is overigens sinds 2002 al met de helft in prijs gedaald met oog op de afschaffing van het quoteringsysteem.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Er wordt alleen maar over melkquotum gepraat. Maar ga maar eens doorreken wat de kosten per extra liter zijn als er een nieuwe stal stal gebouwd wordt, extra voer of grond aangekocht moet worden en de extra mest wordt afgevoerd. Dan ga ik ervan uit dat het extra vee uit eigen aanwas komt. Als er dan ook nog quotum aangekocht moet worden, ben je de komende 5 jaar voor minder dan niks aan het werken. Je kunt het niet onder ogen willen zien, maar het is de harde werkelijkheid. Alleen de 10 of 20% beste bedriijven kunnen er misschien iets op verdienen, maar de rest legt dik geld bij.
  succes met alle uitbreidingen!!!!

 • no-profile-image

  kiplekker

  Hallo melkveehouders, jullie hebben zoveel macht, maar doen er te weinig mee.
  Jullie weten dat er niet meer geproduceerd kan worden dan het beschikbare quotum. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Nu is de prijs veel te laag, waarom willen jullie dan nog meer produceren, er zal ieder jaar meer melk moeten komen dus zal er een tekort komen met stijgende prijzen.
  Als jullie dit gezamelijk een paar jaar vol kunnen houden, kun je met de helft van de koeien hetzelfde verdienen.
  Of zijn jullie bang dat je met 50 koeien niet meer mee mag doen?
  In de pluimveehouderij hebben we geen produktie limiet, er wordt enorm uitgebreid en er zal een hele zware sanering plaatsvinden. Alleen weet niemand wanneer.
  Groeien wordt je aangepraat door de financiers, zij weten dat hun vermogen in de agrarische sector veilig is. Zij zien de boeren graag investeren, hun rendement is zeker en mocht het niet meer gaan dan is de waarde van al die grond een veilige belegging.
  Wij boeren zijn goed voor de wereld, maar denken te weinig aan ons zelf, wij zijn het helaas ook niet altijd eens met elkaar. Wij boeren produceren steeds meer voor steeds minder geld, maar alles en iedereen om ons heen zorgt er wel voor dat zijn of haar marge hoog blijft.
  Een voorbeeld: hoeveel uren is een gemiddelde accountant bezig met een boeren bedrijf, aanzienlijk minder dan vroeger. Maar de tarrieven zijn gewoon blijven stijgen.
  Toen mij vader in de jaren "70 vleeskuikens had, was een voerwinst van 1 gulden bijzonder goed. Nu ben ik blij dat het € 0,45 is. precies ongeveer hetzelfde.
  Groeten van een vleeskuiken houder.

 • no-profile-image

  .

  zolang we niet internationaal mogen verhandelen hebben we een probleem.
  Voor de huidige prijzen kopen zet geen zoden aan de dijk

 • no-profile-image

  melkboer

  Ik schiet met terugverdienen niks op, ik wil er wat aan overhouden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Pietje, ik ben het niet helemaal met je eens. Het staat en stond iedereen vrij in melkquotum te investeren. De risico's van investeringen in quotum zijn voor de ondernemer. Je kunt geen hele bedrijfstak lam leggen in de ontwikkeling door behoud van quotering alleen omdat een selecte groep hun investeringen terug wil verdienen. ( of misschien hoopt op prijsbehoud zodat ze goed kunnen verkopen).

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Waardeloos dat je zelfs de gestegen inflatie niet op kunt vangen door te groeien. Wat moeten we doen dan? Een baantje bij het lei nemen en een beetje slap lullen met de vaste garantie dat ons inkomen er elk jaar automatisch op vooruit gaat ?

 • no-profile-image

  boer Henk

  Prima stelling ,grond en qoutum is te duur.
  Investeren in een nieuwe stal kan, als je het kan uitstellen ook nog wel in 2012.
  Scheelt in ieder geval rente.
  Vervang je rijdend materieel indien nodig

 • no-profile-image

  pietje

  er zijn miljarden in quotum geinvesteerd, met de garantie dat deze minimaal tot 2015 blijft.NU ALLE REMMEN LOS KAN GEWOON NIET KOM DEZE DAN OOK NA...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  7 jaren gaan zitten wachten? Kan het mq dan niet beter vandaag afgeschaft worden ? Kunnen diegenen met ambitie in ieder geval wat rendabeler verder. De rest kan een (parttime) baantje erbij nemen en verder zeveren.

 • no-profile-image

  gli

  melkveehouder,noord-brabant

  Wat gebruik je vervelende, zeer negatieve opmerkingen. Ik vind een opmerking als "verder zeveren" dusdanig beneden peil dat ik veronderstel dat je weinig positief gevoel voor een ander over hebt.
  Je zult misschien een 100% aanhanger zijn van de vrije marktwerking?
  Die gaat inderdaad door, maar benader andersdenkenden en afvallers dan een klein beetje wellevender!
  Als ik me vergis lees ik dat graag van je en bied ik je mijn excuses aan!

 • no-profile-image

  pola

  Het LEI komt wel een beetje laat met dit advies, er wordt op dit moment grandioos uitgebreid, nieuwe / grotere stallen, dus ook meer koetjes, dus moet er quotum gekocht worden. Het duurt nog wel even voor we in 2015 zijn aanbeland, geen enkele groeiende boer kan hierop wachten.

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Als de kosten van het quotum niet voor 2015 terug verdiend kunnen worden dan is het quotum nu dus te duur

 • no-profile-image

  gert

  er zijn ook veel veehouders die voor stadsuitbreiding zijn weggekocht,die investeren maar raak,grotere stal,meer land en meer quotum,die hoeven zich nergens wat van aan te trekken

 • no-profile-image

  just a dairyfarmer

  Beste collegae melkveehouders, Kiplekker uit Barneveld schrijft zeer wijze woorden. Het gros van de melkveehouders ziet schaalvergroting als een must, enkel en alleen omdat dit door de verschillende bobos voorgepraat wordt.
  Mensen, denk na en kijk wat 50 jaar schaalvergroting u als boer heeft gebracht!
  Niet veel goeds, meer zorgen, meer werk en minder geld beuren, terwijl u de marges van de industrie en handel maar blijft spekken.
  Wees verstandig en verenigd u, zodat u als sector een vuist kunt maken naar de gevestigde orde.

 • no-profile-image

  De Wit

  De oorzaak van alle problemen is dat melken in Nederland gewoon economisch niet uitkan. Het kan alleen als je bij de overname een groot deel gratis krijgt en het melkleven lang subsidie krijgt en niet voor marktprijzen wilt produceren. Dat is de oorzaak dat bedrijven klem zitten. Alles wat je doet zijn lapmiddelen om bedrijven nog een beetje in de benen te houden.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.