Home

Achtergrond 195 x bekeken

Zwemverbod aan Belgische kust ondanks hitte

Ondanks de hitte mogen Belgen dezer dagen geen verkoeling zoeken in zee.

Langs bijna de hele Belgische kust geldt een zwemverbod.

Reden is dat de strandwachten pas in juli aantreden. De strandwachten zijn vaak studenten en die studeren nu nog voor hun examens.

De tienduizenden strandgangers houden zich dit Pinksterweekeinde aan het zwemverbod, maar niet van harte. Menig strandliefhebber klaagde dat er toch een oplossing te vinden moet zijn.

Volgens wethouder Tom Germonpré van Oostende is de oplossing niet zo eenvoudig. "In mei is het meestal slecht weer, zodat de strandwachten dan geen nut hebben.''

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois vindt dat strandgangers wel degelijk moeten kunnen zwemmen in een zonnig voorjaar. Hij denkt eraan gymnastiekleraren een bijbaan als strandwacht te bieden. "Ook voor uitzendbureaus moet het mogelijk zijn om geschikte mensen te vinden'', aldus Bourgeois zondag.

De zaak krijgt nog een staartje in het Belgisch parlement, waar vragen zijn aangekondigd voor minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.

Wie ondanks het zwemverbod toch in het zeewater gaat, krijgt overigens momenteel geen boete. De kustgemeenten hanteren een gedoogbeleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.