Home

Achtergrond 203 x bekeken

Zwakste groei Spaanse economie in 15 jaar

De Spaanse economie liet in het eerste kwartaal van dit jaar de zwakste groei zien in vijftien jaar.

De groei bedroeg 0,3 procent in vergelijking met de voorgaande drie maanden, het laagste niveau sinds het derde kwartaal van 1993. Dat maakte het Spaanse bureau voor de statistiek woensdag bekend.

De groeivertraging is vooral het gevolg van de zwakkere consumentenbestedingen. Die staan onder druk door de afgekoelde huizenmarkt in Spanje en de gevolgen van de kredietcrisis. Op jaarbasis groeide de op drie na grootste economie van de eurozone met 2,7 procent in het eerste kwartaal. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 3,5 procent.

Analisten dachten dat de Spaanse economie met 0,4 procent zou groeien op maandbasis. Op jaarbasis werd uitgegaan van 2,8 procent. Analisten denken dat de economische groei later dit jaar nog verder afzwakt. De Spaanse regering heeft een pakket fiscale maatregelen goedgekeurd van 18 miljard euro om de economie te stimuleren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.