Home

Achtergrond

'Zuidplaspolder krijgt eind 2009 zeker glastuinbouw'

De eerste glastuinbouwbedrijven in de Zuidplaspolder zullen eind volgend jaar zijn gerealiseerd.

Dat stelt Koos Hoogendoorn, bestuurslid van de Stichting Glastuinbouw Zuidplaspolder en voorzitter van de Tuindersvereniging Zuidplaspolder.

Hoogendoorn geeft toe dat het project langer heeft geduurd dan hem lief was, maar overleg met een groot aantal belanghebbende partijen kost nu eenmaal veel tijd.

"Natuurlijk hadden we liever gezien dat het totale proces sneller was verlopen. Maar terugkijkend op de afgelopen jaren vind ik dat we best trots mogen zijn op de resultaten. Er is heel wat gebeurd."

Het doel van de stichting was een plaats voor de tuinbouw in de Zuidplaspolder te realiseren en dat is uiteindelijk gelukt. Hoogendoorn erkent dat hij wel eens aan de goede afloop heeft getwijfeld.

Jan Heijkoop is er als stichtingsvoorzitter van overtuigd dat er glastuinbouw in de polder komt. De in eerste instantie geraamde oppervlakte van 280 hectare zal niet worden gehaald, maar wel een belangrijk deel van dit areaal. Na lang wikken en wegen en overleg met alle betrokken partijen lijkt de invulling van het bestemmingsplan steeds duidelijker te worden.

"De innovatieve aanpak van de stichting heeft voor voldoende draagvlak gezorgd", erkent Heijkoop. "Met name met projecten als warmtelevering aan woningen, drijvende kas en meervoudig grondgebruik trokken de andere meer sceptische partijen over de streep."

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.