Home

Achtergrond

Ziektedruk graan neemt met komende regen toe

Chemiebedrijf BASF waarschuwt voor mogelijk snelle toename van septoria in granen als de voorspelde neerslag valt.

De sporen rijpen bij neerslag en spatten dan op. In België is gele roest een groot probleem. De septoriadruk is momenteel erg laag, zegt BASF-voorlichter Guus Bergmans. "In de bovenste bladeren is nu geen infectie te bespeuren. Met de septoriatestkit is ook bij gevoelige rassen op de bovenste drie bladeren geen latente septoria aantoonbaar."

Dat kan snel veranderen bij een weersomslag. De droogte van de laatste weken heeft septoria rustig gehouden. "De tarwe staat er goed bij", vertelt Bergmans na een inventarisatie. "Ik had meer septoria en roest verwacht, maar het is rustig. Het graan ontwikkelt zich razendsnel. Zo snel zelfs dat verschillende stadia door elkaar lopen. Nu er regen wordt voorspeld, moet er echter wel aan een tweede bespuiting worden gedacht als het vlagblad geheel is ontwikkeld. Want in dood materiaal ligt onderin het gewas septoria te wachten op neerslag."

BASF gaat zelf deze week in eigen proeven de eerste vlagbladbespuiting uitvoeren tegen afrijpingsziekten als septoria, roest en sneeuwschimmel. In het noorden van het land is er meer roest aanwezig dan in het zuiden, weet Bergmans. "Dat heeft met rassenkeuze te maken. Gele roest doorbreekt resistenties bij nieuwe rassen door ontwikkeling van nieuwe fysio’s."

Dit fenomeen is in België een groot drama, zegt de BASF-voorlichter. Dit blijkt ook uit gegevens van het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen. "Onze Belgische collega’s worden helemaal gek van gele roest", zegt Bergmans. "Een complete ramp in verschillende rassen. Het gewas is erg ziek en verliest massaal zijn blad. Dat gaat opbrengst kosten en dat is erg zuur met de huidige hoge graanprijzen. Het probleem ligt aan rassenkeuze en door steeds net te laat te bestrijden."

Of registreer je om te kunnen reageren.