Home

Achtergrond 457 x bekeken

Zes weken droogte zichtbaar in gewas

De droogte in het noorden van het land tekent zich af op het gewas. Het graan oogt 'bossig', wat betekent dat het geen uniforme stand kent.

De aardappelplanten krijgen problemen met de productie van knollen. Uienzaad ligt op sommige plekken nog steeds droog. "Een paar drupjes, daar moeten we het mee doen", zegt akkerbouwer Minne Lettinga in het Friese Dongjum. Van millimeters neerslag is geen sprake. "Ik dacht dat er vandaag regen zou vallen. Voordat het gebied bij ons kon komen, was het echter al verdampt."

Het is al zes weken droog in het hoge noorden en noordwesten van het land. "Gewassen die goed zijn aangeslagen, doen het wel. Later gezaaide gewassen hebben het zeker op zwaardere gronden moeilijk. Op lichte grond is de capillaire werking beter."
Zo gaan de vroegste aardappelen rond deze periode knollen vormen. Lettinga verwacht dat de huidige omstandigheden gaan leiden tot een lager aantal knollen.

Beregenen is een probleem. "Aardappelen mogen niet worden beregend met oppervlaktewater en bronnen hebben we niet." De droogte zorgt niet voor paniek in de regio, zegt Lettinga. "Wel is een aantal mensen bang voor schurft als gevolg van de droogte. Als het nog een paar weken droog blijft, treedt wel droogteschade op."

Toch ziet de Fries het niet somber in. "Droge jaren zijn nooit slechte jaren, is mijn ervaring. Natte zomers zijn echt funest."
Uienspecialist Luuk Kok van Agrifirm ziet dat de gewassen beginnen te stagneren in groei. "Ze willen niet echt wortelen. De bovengrond is droog en de onderlaag is versmeerd. Daarom willen de wortels niet naar beneden. Dat zie je in ui en graan. Water is dus hard nodig. Ook voor de onkruidbestrijding." In de uien komt ook droogliggend zaad voor. Dat kan volgens Kok maar beter helemaal niets meer doen. "Dat heeft geen zin meer. Je krijgt problemen met afrijping en kiemremming, net als afgelopen jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.