Home

Achtergrond

Zaadbedrijven patenteren 532 genetisch aangepaste genen

Zaad- en biotechbedrijven als BASF, Monsanto en Syngenta hebben tot nu toe 532 patenten aangevraagd op genen met specifieke kwaliteiten.

Deze worden in de plant geïsoleerd en vermarkt als genetisch gemodificeerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Canadese non-profitorganisatie ETC.

Volgens de Canadese organisatie zijn de patenten niet alleen in de VS en Europa aangevraagd maar ook in Argentinië, Brazilië, Canada, China, Mexico en Zuid-Afrika. De ETC, die sinds 1983 bestaat, roept overheden op het UN Biodiversity Congress in Bonn op voorlopig geen patenten toe te kennen.

Het erkennen van patenten op genen met specifieke kwaliteiten, zoals droogteresistentie, kan desastreus zijn voor boeren, aldus ETC: "Restricties op toegang tot deze kwaliteiten zijn wel het laatste dat boeren nodig hebben in de huidige strijd tegen klimaatverandering."

BASF Plant Science laat in een reactie weten dat innovatie juist gedreven wordt door het patentrecht. Zonder patentrecht is het maken van dure ontwikkeling en onderzoekskosten bedrijfseconomisch onzinnig.

Waar mogelijk verstrekken de zaadfirma’s volgens de Duitsers gratis patenten aan bijvoorbeeld Afrikaanse boeren. Volgens ETC is dit onvoldoende. "Het Zuiden levert de laagste bijdrage aan broeikasgassen maar betaalt de hoogste prijs voor klimaatverandering. Het patenteren van natuurlijke eigenschappen zijn immoreel."

De top tien zaadbedrijven beheersen volgens ETC 56 procent van de markt. Dit geeft ze in de ogen van de NGO bijzonder veel macht maar ook verantwoordelijkheid. Alleen de overheid is bij machte eventuele misstanden tegen te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.