Home

Achtergrond

Westland is stabiele kracht in de economie

Als het in Nederland slecht gaat met de economie, boekt het Westland goede resultaten.

Maar als de Nederlandse economie weer aantrekt, dan blijft het Westland iets achter. De Westlandse tuinbouw heeft in 2007 een flinke winstverbetering van dertien procent neergezet. Daar staat echter tegenover dat er geen ruimte meer is voor uitbreiding en dat zaken als recreatie, zorg en onderwijs tekort schieten. Daardoor krijgt de totale economische prestatie van het Westland een 5,5 als cijfer.

Vooral zaken als investeringen en arbeidsvolume blijven achter. Door ruimtegebrek is het Westland onaantrekkelijk voor nieuwe bedrijven of uitbreiding. Tuinders die in niet meer kunnen uitbreiden vestigen zich steeds vaker in andere tuinbouwgebieden.

De arbeidsmarkt voor tuinbouw in het Westland is niet groot en neemt zelfs iets af. Het opleidingsniveau van de beroepsbevolking is ontoereikend om de ontwikkelingen in de tuinbouw bij te houden, zo meldt het Algemeen Dagblad. De arbeidsparticipatie in de gemeente is hoog waardoor het nodig is om goed opgeleide mensen van buiten de regio te halen.

Als er puur naar de agrarische sector wordt gekeken is het Westland wel een van de sterkste regio's van het land. Met de wisselende economie in de eerste vijf maanden van het jaar kan het Westland, die het in dit soort situaties meestal beter doet, wellicht nog betere economische prestaties noteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.