Home

Achtergrond 192 x bekeken

’Werkgevers aanslaan voor kosten kinderopvang’

De vakcentrale FNV vindt dat niet de ouders, maar de werkgevers moeten opdraaien voor de stijgende kosten van kinderopvang.

Dat blijkt uit een brief die FNV-voorzitter Agnes Jongerius naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ”Het zou verkeerd zijn om de gestegen kosten van de kinderopvang nu weer af te wentelen op de ouders”, aldus Jongerius. ”Werkgevers zijn de afgelopen jaren minder gaan betalen. Het is niet meer dan eerlijk dat zij nu extra worden aangeslagen voor de overschrijding van het budget.”

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het voornemen van het kabinet om de vergoedingen voor kinderopvang te versoberen.
”Dat de kosten van de kinderopvang nu stijgen is alleen maar een goed teken”, vindt de FNV-topvrouw. ”Het laat zien dat ouders en kinderen er steeds meer gebruik van maken. En dat was precies de bedoeling”.

De vakcentrale wijst erop dat in de afgelopen twee jaar 200.000 vrouwen extra zijn gaan werken. ”Dat levert de schatkist extra belasting op. Het is een beetje vreemd dat deze inkomsten niet worden meegeteld”, aldus Jongerius.
Haar organisatie is tegen ”elke verslechtering” van de bestaande regeling voor kinderopvang. ”De overheid zou wel erg onbetrouwbaar zijn, als ze weer gaat snijden in de toegankelijkheid en betaalbaarheid.”

De FNV wijst er verder op dat drie jaar geleden in de wet is vastgelegd dat de werkgevers een derde zouden betalen van de kosten van kinderopvang. ”In de praktijk zijn ze een stuk minder kwijt, namelijk zo’n 22 procent”, becijfert de FNV. ”Werkgevers hoeven niet mee te betalen voor kleine zelfstandigen en uitkeringsgerechtigden. Voor werkende éénoudergezinnen betalen ze maar de helft – een zesde.

Maar deze groepen zijn bij elkaar niet zo groot, dat ze het verschil verklaren tussen de afgesproken een derde en de 22 procent in de praktijk.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.