Home

Achtergrond 226 x bekeken

Wereldwijd klinkt de grasmaaierlach

Wereldwijd is vandaag volop gelachen. Op pleinen in 55 landen klonken een lach als een grasmaaier, de leeuwenlach en allerlei andere variaties op 'ha ha ha'.

De eerste zondag van mei is namelijk al tien jaar de internationale lachdag: een initiatief van de Indiase dokter Madan Kataria. Hij meent dat mensen gezonder worden als ze meer lachen, ook zonder humor. Zijn visie heeft al geleid tot 3.500 lachclubs in de wereld.

De 35 Belgische afdelingen kwamen zondag samen op een groot plein in Brussel voor een openbare demonstratie. Door aanstekelijk te lachen kregen de organisatoren de lachers op hun hand. ,,En dan nu een centimeter lach: ha. Dan drie centimeter lachen: ha ha ha. En nu 75 centimeter lachen...'', schaterde het grootste lachebekje bij de zuiderburen, voorzitter Hika Lenaerts van de stichting lachclubs België.

Ze demonstreerde een lach als een grasmaaier, als een gewichtheffer of als een leeuwenlach: met je tong op je kin.

,,Het werkt echt. Lachen is gezond. Je wordt er vrolijk van'', concludeerde deelneemster Jessica Willems (18) uit Heerlen. De scholiere was speciaal naar de sessie in Brussel gekomen voor een scriptie over lachyoga. ,,De grasmaaierlach vind ik wel de leukste'', vond ze.

Nederland telt slechts tien lachclubs. ,,Bij ons is het fenomeen nog wat kleiner, maar wel groeiend'', zegt Nanette Rietdijk, die sinds twee jaar een lachclub in Terneuzen heeft en lachyoga geeft bij bedrijven.

Ze kwam in Brussel kijken hoe de demonstratie verliep. ,,Opvallend is dat hier evenveel mannen als vrouwen meedoen. Bij ons zijn het vooral vrouwen.''

Dat de lachtherapie werkt, staat voor Rietdijk vast. ,,Onderzoek toont dat hartpatiënten minder risico hebben op een twee hartaantal door te lachen'', weet ze. ,,Maar ik zie de lachyoga vooral als sport en sociaal bezig zijn. Het is geen medicijn. We zijn geen dokters.''

De Nederlandse clubs hebben op zaterdag hun 'lachdag' gehouden. Rietdijk: ,,Omdat het zondag Dodenherdenking is, he. Dat gaat niet zo goed samen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.