Home

Achtergrond 221 x bekeken 5 reacties

Wennen aan schommeling

Melkveehouders gaan actie voeren tegen de lage melkprijs. Zij houden hun melk thuis, kondigde de Dutch Dairymen Board vandaag aan.

Het is de eerste keer dat veehouders dit verstrekkend actiemiddel uit de kast halen. Niet leveren betekent geen inkomsten, en daarmee snijden zij in hun eigen vlees.

De woede van de veehouders is begrijpelijk. De kostprijs van een kilo melk is 47 à 48 cent. De fabrieken keren op dit moment 30 tot 34 cent uit. Vorig jaar kregen zij die kostprijs nog wel betaald. Maar het aanbod is gestegen, en de prijs gezakt.
De DDB wil een 'eerlijke' prijs afdwingen. De organisatie stelt dat als er geen melk in de fabriek komt, de schappen in de winkel ook leeg zullen blijven. .

De vraag is of de actie effect sorteert. De DDB zegt 4.000 veehouders te verenigen met een derde van de Nederlandse melkplas. Niet iedereen doet mee. En daarmee lijkt het onwaarschijnlijk om de supermarkten droog te leggen. Natuurlijk vestigt de actie de aandacht op de problemen op het boerenerf, maar het is twijfelachtig of de consument zijn koopgedrag daar op aanpast.

In Slovenië praten de EU-landbouwministers over verruiming van de quota en meer invloed van de wereldmarkt. Ook dit is de realiteit. Prijsschommelingen zullen aan de orde van de dag zijn, eerlijk of niet.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DJ

  Vergaderboer, ik ben blij, dat je niet de DDB afzeikt. Als we nu als Europese melkveehouders schouder aan schouder gaan staan, de rug recht houden en de melk niet leveren, dan kunnen wij als marktpartij invloed krijgen om een eerlijke, dus kostendekkende, melkprijs te realiseren. De Duitse zuivelschappen zijn volgende week leeg en dan zal de industrie en retail moeten buigen om een veel hogere prijs te betalen voor het kostbare voedsel, dat melk is. Ik heb mijn melk thuisgehouden, dat wil je niet doen, maar het moet gewoon. Ik zie het thuishouden van de melk ook als een investering voor de betere melkprijs in de nabije toekomst! Wie zich als een schaap blijft gedragen, wordt door de wolven opgevreten!

 • no-profile-image

  angel

  Jullie melkveehouders kunnen er inderdaad aan gaan wennen, aan de schommelingen in de prijzen van melk. Die protesten leveren toch niks op. Jullie ontkomen niet aan de varkenscyclus, wij varkensboeren willen ook wel graag anders, maar kunnen niet. Wen er maar aan, het kan nog veel raarder gaan als nu.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Wees toch niet zo afgunstig angel, wat is dat toch voor een raar iets om een ander die jou persoonlijk niets heeft aangedaan, het licht niet in de ogen gunnen. We leven in een vrij land het staat de melkveehouders vrij om actie te voeren. Niemand van deze melkveehouders heeft jou gedwongen om varkens te houden.

 • no-profile-image

  Boesje

  We gaan naar een vrije wereldmarkt.
  Je bent vrij om te leveren en vrij om de melk in de put te laten lopen. Bij mij gaat 2.5% de put in.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.