Home

Achtergrond 203 x bekeken

Weerstand LTO en NAV tegen voorstel EU-beleid

De LTO-vakgroep Akkerbouw heeft grote moeite met de voorgestelde verhoging van de modulatie.

Het afschaffen van de braaklegregeling en het beperken van de interventie bij graan vallen slecht bij de NAV. Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel presenteerde gisteren haar voorstellen voor een aanpassing van het landbouwbeleid.

Ze wil de modulatie (het afromen van inkomenstoeslagen voor plattelandsontwikkeling) verhogen van 5 naar 13 procent. "Dit hakt erin bij akkerbouwers", zegt voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw. "De modulatiegelden moeten ten goede komen aan de landbouw."

Nog belangrijker vindt Haanstra wat na 2013 gaat gebeuren. "Het is van belang dat de concurrentiepositie van de akkerbouw overeind blijft. Er moet niet alleen geld worden gestoken in groene en blauwe diensten. Het is van groot belang dat de EU een professionele akkerbouw behoudt."

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond vindt de voorstellen van Fischer Boel slecht, zegt voorzitter Hanny van Beek-van Geel. "Door het afschaffen van de braaklegregeling en de interventie van graan gooit de EU marktinstrumenten weg. Terwijl graan de spil vormt van de akkerbouw. Een te grote productie betekent slechte prijzen voor de Europese boeren. En de boeren in de derde wereld hebben last van de dumping van Europese overschotten op de wereldmarkt.”

Van Beek vindt dat de EU te veel kijkt naar het huidige prijspeil. "Perioden van hoge prijzen duren altijd veel korter dan perioden van lage prijzen."

Zetmeelconcern Avebe kan zich in grote lijnen vinden in de voorstellen. "Het tempo van de ontkoppeling stelt Avebe in staat de strategie gestalte te geven van kostprijsleiderschap en het aanboren van nieuwe inkomstenbronnen. Sinds 2006 maakt Avebe daarin goede vorderingen."

Of registreer je om te kunnen reageren.