Home

Achtergrond 188 x bekeken

Week van de Zee begint in Rotterdam

Rotterdam luidt vandaag de zevende Week van de Zee in.

In de Leuvehaven levert een helikopter van het Loodswezen om 15.30 uur het eerste exemplaar af van de brochure Clean Shipping. Het is bestemd voor de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), Tineke Netelenbos.

Blus- en sleepboten van het Havenmuseum en van het Loodswezen in Rotterdam geven een publieksdemonstratie. In de haven is ook het energiezuinige schip de Berezina te bezichtigen.

Het thema van deze week is Op volle kracht vooruit!, om aandacht te geven aan schone scheepvaart en windenergie op zee. De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Schepen bezoeken de Nederlandse havens of passeren de Noordzee op weg naar andere bestemmingen.

Van het goederentransport van en naar de Eropese Unie gaat 90 procent over zee, evenals 40 procent van de interne EU-handel, blijkt uit onlangs verschenen cijfers van de Europese Commissie. Van alle handel van en naar Nederland (430 miljoen ton per jaar), gaat circa de helft per zeeschip.

Scheepvaart heeft ook negatieve gevolgen, bijvoorbeeld vervuiling van de lucht. Stichting de Noordzee vraagt met Clean Shipping politiek, reders, scheepsbouwers, havens en marktpartijen zich sterk te maken voor schone scheepvaart.

De Noordzee is Nederlands grootste natuurgebied. De zee bepaalt ook sterk onze geschiedenis. De Week van de Zee is opgezet om de Nederlandse kust en zee onder de aandacht te brengen. In een groot aantal kustplaatsen worden vanaf zaterdag in totaal meer dan 150 culturele, sportieve, spannende en leerzame activiteiten gehouden, zoals zondag het strandfestival Op volle kracht vooruit! in IJmuiden aan Zee.

De Week van de Zee is een initiatief van Stichting De Noordzee, De Kustvereniging, EcoMare en Stichting Duinbehoud.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.