Home

Achtergrond 3 reacties

Waalse minister wil verbod transgene teelt

De Waalse minister voor landbouw, Benoît Lutgen, wil dat er voor heel België een verbod komt op veldproeven met en het vermarkten van transgene gewassen.

Lutgen spreekt zijn pleidooi uit naar aanleiding van de ontdekking van een transgene koolzaadplant in de provincie Henegouwen. Volgens de Waalse minister is er in een landbouw met kwaliteitsproducten, geen plaats voor genetische manipulatie. Lutgen: "Voor landbouw op mensenmaat en voor een vertrouwensrelatie tussen de producent en de consument is transgeen-vrij een voorwaarde."

Tussen de gemeenten Celle en Mont-de-l’Envlus, in het westen van de provincie Henegouwen, werd onlangs vlak naast de autosnelweg een transgene koolzaadplant aangetroffen. Het zou gaan om GT73-koolzaad, een product van het Amerikaanse bedrijf Monsanto dat resistent is tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, ook bekend onder de merknaam RoundUp.

In België zijn geen veldproeven gehouden rond de betreffende koolzaadplant. De Waalse minister van landbouw gaat er daarom van uit dat de gevonden plant afkomstig is van voorbijrijdend vrachtvervoer.

Jan Schils

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Geachte heer Thijs u spreekt over de tegenstanders van Gentech als of zij niet over enige kennis beschikken m.b.t. tot plantenteelt en plantenveredeling en alles wat daarmee samenhangt. Wel erg kort door de bocht en u trapt daar veel wetenschappers mee tegen de schenen, die wel degelijk weten waar zij over praten als zij hun tegen zijn beargumenteren. Als u denkt dat we de natuur als proeftuin moeten laten fungeren voor de gevaren van genetische manipulatie bent u degene, die kortzichtig is. Er zijn zoveel negatieve gevolgen van deze techniek bekend op dit moment dat het wel erg naief zou zijn om nu in Europa te gaan beginnen met deze RR gewassen. De zgn. voordelen voor boer en consument blijken ver te zoeken te zijn. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is de laatste jaren in de RR gewassn alleen maar toegenomen en niet gedaald. De bijwerking van genetiche manipulatie door vorming van plant/ras vreemde eiwitten (prionen, eiwitten die ook bij BSE en CrJ voorkomen) in RR gewassen is onlangs aangetoond. Als u nu echt nog van mening bent, dat de teelt op grote schaal moet doorgaan omdat deze redenen uit de koker komen van onwetende mensen, denk ik dat u degene bent die om wille van wat dan ook, de natuur en de mensheid wenst bloot te stellen aan een niet te overzien risico. Een risico dat mijns inziens te vergelijken is met het broeikas probleem.

 • no-profile-image

  Miep Bos, woordvoerster van De Gentechvrije Burger

  Ja dat gentech koolzaad kreeg vorig jaar toestemming via een markttoelating (géén teelt) om Nederland binnen te komen. Bij de hoorzitting tegen deze toestemming van VROM waren enkel NGO's die geen subsidie krijgen aanwezig.
  Greenpeace schitterde door afwezigheid maar ook alle andere bekende NGO's.
  Zie ook
  http://www.gentechvrij.nl/plaatjesgen/2007boekmiepbosreceptvemarkt16ok2dec.pdf
  blz. 37 fragment uit "De Molenaar".

 • no-profile-image

  Thijs

  Ik ben voorstander van nieuwe veredelingstechnieken die een eerlijke kans verdienen om zich te bewijzen in de toekomst. Door mensen met een zeer beperkte visie en vaak een erg groot hiaat in kennis worden echter allemaal maatregelen bedacht om ontwikkelingen tegen te houden. Het is goed om de keuze te hebben om voedsel te consumeren dat gen-tech vrij is, maar dan wil ik ook de keuze hebben om voedsel en sierteeltproducten te kunnen consumeren waarbij wél genetische modificatie is gebruikt. Angst is een slechte raadgever en als de millieuorganisaties wat minder hard zouden roepen, wat minder proeven zouden vernielen en wat meer zouden lezen of onderzoeken ondersteunen dan zouden we sneller tot een goed gefundeerd beeld kunnen komen waar de gewone consument wél wat aan heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.