Home

Achtergrond

WSPA voorziet ramp door massale veesterfte Birma

Tussen de hulpverleners die klaar staan om aan de slag te gaan in Birma, is ook een team dierenartsen van WSPA, de World Society for the Protection of Animals.

Overlevenden van de cycloon die begin mei huishield, zijn van dieren afhankelijk voor hun eten of inkomen, aldus de dierenwelzijnsorganisatie vandaag.

Hulpverleners worden mondjesmaat toegelaten in Myanmar. De cycloon Nargis kostte bijna 80.000 mensen het leven en meer dan 55.000 mensen worden nog vermist. WSPA schat dat ook ruim 48 miljoen dieren de dood vonden.

Door de sterfte onder buffels, koeien, varkens en kippen voorziet de organisatie een rampscenario voor de nabije toekomst. "4 miljoen buffels en koeien die nodig zijn om de rijstvelden om te ploegen zijn gestorven. Op termijn ontstaan alleen daardoor al ernstige voedseltekorten'', meldt Sandra Albers, directeur WSPA.

Snelle hulp is nodig: boeren moeten noodvoer en snelgroeiend gras krijgen. En om te voorkomen dat de veeziektes zich verder verspreiden, moeten de dieren op tijdelijke opvangplekken worden verzameld. "Overheden, humanitaire instellingen en de vaak arme families die dieren bezitten, hebben niet de middelen om voor de beesten te zorgen. Als de dieren die de cycloon overleefden alsnog sterven, gaan daarmee de inkomsten van duizenden arme mensen verloren.''

WSPA wordt in deze hulpoperatie bijgestaan door het IFAW (International Fund for Animal Welfare) en HSUS (Humane Society of the United States).

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.