Home

Achtergrond 199 x bekeken 3 reacties

WNF: biodiversiteit flink afgenomen

De biodiversiteit in de wereld is tussen 1970 en 2005 met 27 procent gedaald.

De daling was de afgelopen tien jaar het sterkst in de tropen en de zeeën op het zuidelijk halfrond. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Living Planet Index die het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag publiceert.

De Living Planet Index meet de gemiddelde ontwikkeling van 4000 populaties van 1500 gewervelde diersoorten vanaf 1970. Het rapport wijst onder meer uit dat het aantal zwaardvissen in de Atlantische Oceaan dramatisch is afgenomen, de gier in India zo goed als uitgestorven, net als de rivierdolfijn in China. En er leeft nog een handvol chimpansees in Ivoorkust, terwijl het aantal amoertijgers in Siberië is gestabiliseerd op minder dan dertig dieren.

Volgens het WNF staan soorten en natuurlijke ecosystemen wereldwijd onder druk door het verdwijnen van leefgebied van dieren door een groeiende behoefte aan landbouwgrond en versnippering en vernietiging van natuurgebieden, bijvoorbeeld door de aanleg van soja- en oliepalmplantages. Ook overexploitatie van verschillende soorten door bijvoorbeeld overbevissing speelt een belangrijke rol. Verder noemt het WNF vervuiling en klimaatverandering.

Volgende week staat biodiversiteit even hoog op de agenda tijdens de Internationale Biodiversiteitsconventie tussen 19 en 30 mei in het Duitse Bonn. In 2002, toen dezelfde conferentie in Johannesburg plaatsvond, spraken wereldleiders af dat het verlies van biodiversiteit in 2010 significant moet zijn verminderd.

"Deze laatste editie van de Living Planet Index laat zien dat die afspraken niet gehaald worden als er geen ingrijpende maatregelen worden getroffen. We zitten in een armoedeval, waarbij de natuur steeds verder aan de bedelstaf raakt. Regeringsleiders moeten ophouden met praten. Het is tijd voor concrete acties'', aldus Johan van de Gronden, directeur van het WNF in Nederland.
Het WNF roept in Bonn op tot het instellen van meer beschermde gebieden op land en zee en een beter beheer van de bestaande beschermde gebieden. Ontbossing moet tot staan worden gebracht, met name in de tropen. Tot slot moet op internationaal niveau beter worden samengewerkt, aldus het WNF.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kubelink

  Tsja. Als je niet weet waarom iets gebeurt en je vervolgens geen reet doet om daarvan de reden te achterhalen, dan blijf je natuurlijk alles vreemd vinden.

 • no-profile-image

  .

  Kubelink, in plaat van ongenuanceerd een inhoudloos commentaar droppen kun je beter toelichten. Of kun je het alweer niet?

 • no-profile-image

  Vale Gier

  Gelukkig zijn er in het huidige kabinet genoeg Gieren bijgekomen... dat brengt de zaak een beetje in balans.
  Overigens is het vreemd dat cijfers van 2005 medio 2008 gepresenteerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.