Home

Achtergrond

'Vrije woord in bezetting laatste strijdmiddel'

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie vindt het in onze tijd geen bewijs van innerlijke kracht om het recht van beledigen en krenken naar voren te brengen. Maar in het bezette Nederland was het soms het laatste nog beschikbare strijdmiddel.

Van Middelkoop zei dat zondag bij de dodenherdenking in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

,,Er zijn tijden dat beledigen, krenken, verwensen, vervloeken, ridiculiseren, schofferen en schenden niet alleen gelegitimeerde uitingsvormen zijn, maar noodzakelijke middelen in een strijd'', aldus de minister. ,,Op een dag als vandaag bewijzen wij op deze plek eer aan hen die daar de moed voor hadden.''

Van Middelkoop noemde de ondergrondse pers, predikanten, verzetsdichters en koeriers van pamfletten en schotsschriften in de Tweede Wereldoorlog. ,,Als het gaat over het vrije woord hebben zij het allereerst recht van spreken. Zoals we later respect hadden voor dissidenten achter het toenmalige IJzeren Gordijn.''

Volgens Van Middelkoop dient een vrije samenleving de herinnering vitaal te houden aan de motieven van hen die het vrije woord bleven spreken, ook toen dat een zaak van leven of dood was. ,,Vrijheid is een goed dat onbekrompen genoten moet kunnen worden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.