Home

Achtergrond 356 x bekeken 2 reacties

Vrees voor lege kassen door hoge gasprijs

Signalen over blijvend hoge energieprijzen maken telers bevreesd over de consequenties van aflopende gascontracten.

Bij telers zonder WKK leeft de gedachte deze winter de kas leeg te laten. De Rabobank waarschuwt voor paniekvoetbal. LTO Glaskacht krijgt de laatste twee weken duidelijke signalen van zorgen bij telers over de hoge gasprijzen. Voor telers zonder WKK dreigen grote problemen als de gascontracten aflopen bij aanhoudend hoge energieprijzen.

"Veel telers krijgen hiermee te maken wanneer ze de gascontracten verlengen. Als de olieprijs zo hard doorstijgt als nu het geval is, ontstaan er wel effecten die erin hakken", zegt beleidsmedewerker Rob van der Valk.
Telers overwegen komende winter de kas leeg te houden als de gasvraag het hoogst is. "Het is een recente discussie dat telers zonder gascontract deze winter de kas leeg laten staan. Dat is geen geweldige oplossing. Niet telen betekent geen inkomsten."
Glaskracht noemt drie richtingen om onder de kostprijsstijging door hoge energieprijzen uit te komen. Naast aanschaf van een WKK is dat investeren in duurzame kassen en extensiveren.

Veel tuinders hopen volgens Rabobank-directeur tuinbouw Dick Oosthoek nog op een zomerdip in de gasprijzen, om zo snel hun contract vast te klikken. "Dan kunnen ze de schade nog enigszins beperken. Lukt dat niet, dan zitten ze echt met een groot probleem."
Door het dure gas en de lage stroomprijs gaan sommige tuinders paniekvoetbal spelen, signaleert Oosthoek. "Sommigen schakelen de belichting tijdelijk uit, of zetten de ramen open terwijl dat niet moet. Anderen overwegen helemaal niet meer te belichten."
Oosthoek meent dat tuinders hun heil niet moeten zoeken in dit soort korte-termijnoplossingen. Het zijn volgens hem reflexen die passen bij oude teeltmethoden, maar in moderne kassen met belichte teelten geen of juist een averechts effect hebben.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Oliebol

  "" Het zijn volgens hem reflexen die passen bij oude teeltmethoden, maar in moderne kassen met belichte teelten geen of juist een averechts effect hebben.""
  Hehe................ eindelijk een bank die mijn verliezen wil financieren ??

 • no-profile-image

  Michiel van Spronsen

  De prijs voor Brent-olie is in een jaar tijd praktisch verdubbeld en de kans is zeer klein dat deze weer op het oude niveau zal terugkeren. Misschien is het gezien de structureel hoge energieprijzen daarom verstandig om weer eens na te gaan denken over isolerende beglazing op een kas. Als er b.v. twee ruiten GroGlass-antireflex-glas worden toegepast, is er geen lichtverlies t.o.v. enkel glas, maar is wel een energie-besparing van zo'n 25 à 30 % mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.