Home

Achtergrond

Vredeskaas voor 'Kaukaasus'

De presentatie van een Kaukasische kaas heeft deze maand bittere tegenstanders in de regio vreedzaam samengebracht.

De grote ronde kaas werd half mei onthuld in de Armeense plaats Gyumri dat aan de gesloten Turks-Armeense grens ligt, berichtte de vrijdageditie van het Britse weekblad The Economist.

Het gele gevaarte is een product van de regio en een gevolg van een geheime bijeenkomst in februari van een aantal Armeense en Turkse ondernemers in een hotel in het Oost-Turkse Kars onder toeziend oog van Turkse veiligheidsbeambten. Alin Ozinian van de Turks-Armeense Handel-Ontwikkelingsraad zei dat het idee van een vredeskaas aanvankelijk op weinig begrip stuitte. Maar geleidelijk werd de kaas een soort verzamelpunt van verzoenende geesten in de hele regio, inclusief kaasliefhebbers uit Azerbeidzjan.

In de regio hebben Armenië, Azerbeidzjan en Turkije slepende geschillen over onder meer het verloop van hun geschiedenis en hun grenzen. Turkije sloot de grens met Armenië in 1993 nadat Armenië met Azerbeidjan was slaags geraakt. Armenië en Azerbeidzjan staan nog steeds op voet van oorlog.

Een Turkse kaasmaker en mede schepper van de Kauskasische kaas, Zeki Aydin, zei dat de betrokkenen vreesden dat de autoriteiten dwars zouden liggen, maar dat viel mee. Hij moest nog wel via Georgië naar Armenië reizen voor de kaaspresentatie, want de grens is nog steeds dicht. Zijn collega Ilhan Korculu zei dat de kaas er toe moet bijdragen dat om te beginnen de Turks-Armeense grens weer open gaat. Hoe lang de kaas rijpt voor dat zover is, is nog niet duidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.