Home

Achtergrond 225 x bekeken 2 reacties

Vogelbescherming: aparte gebieden voor weidevogels

De overheid en terreinbeheerders moeten meer doen om de weidevogels van de ondergang te redden.

Tientallen jaren weidevogelbeleid hebben volgens Vogelbescherming Nederland niet tot effectieve bescherming geleid. "De achteruitgang van de populatie is nog steeds schrikbarend.''

De weidevogelaantallen in Nederland lopen nog steeds terug, terwijl de overheid in 2006 toezegde dat in 2010 de achteruitgang moest zijn gekeerd. "Twee jaar voor deze deadline zijn de resultaten teleurstellend.''

Vogelbescherming wil dat er kerngebieden voor weidevogels worden aangewezen. Gebieden waar de wensen van de weidevogels maatgevend zijn voor het beheer. "De overheid zal de boeren in deze gebieden financieel moeten helpen, zodat de bedrijfsvoering die optimaal op weidevogels is afgestemd, rendabel wordt.''

Van de weidevogels hebben vooral de grutto, kievit en veldleeuwerik het volgens Vogelbescherming moeilijk. "Het aantal grutto's halveerde in dertig jaar tijd, het aantal veldleeuweriken nam zelfs met 90 procent af.'' Omdat 70 procent van de grutto's in Nederland broedt "draagt Nederland internationaal een grote verantwoordelijkheid om deze vogels te beschermen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han van 't Hof

  Het heel duidelijk, de "vogelbescherming" heeft maar een probleem en dat struisvogel politiek. In de periode voor dat onze zogenaamde "natuurbeschermingsorganisatie's" zich ermee bemoeiden, hadden we een grote diversietijd en grote aantallen vogels. Wat is er de laatste jaren gebeurd, eksters, kraaien, roeken en vossen mogen zich zonder beperking uitbreiden. Dit is de doodsteek voor al onze grondbroeders. De "natuurbeschermings organisatie's" zijn te naief om verschil te maken tussen natuurvolgers en cultuurvolgers. Dan nog hiep hoera voor de dierenbescherming, deze vangen katten ontdoen van hun voorplantings apparaat en zetten ze doodleuk terug in de natuur, Wel met de nadruk op dood voor de vogeltjes. Ook wordt de veldlewerik genoemd in het artikel, weer zo'n knaller van de vogelbescherming. Als niet weet wat daar de oorzaak van is, jongens kom op. Je dient toch te weten dat veldlewerikken meerdere broedsels per nodig hebben om hun populatie in stand te houden. Al onze overheden en semi-overheden beginnen half de zomer met het klepelen van bermen en slootkanten. Je ziet nooit een doodvogeltje, nee naivelingen deze zijn verandert in File -americane. Dan nog de voedsel voorziening in de wintermaanden, in het verleden werd er met regelmaat drijfmest op het land uitgereden. Dit waren voor de vogels complete diners, helaas voor de vogels mag dit niet meer, erger nog als het gebeurt zit alles onbereikbaar in de grond. Ook richting de redactie van dit blad, stop toch eens met de publicatie van onze en ga terug naar de basis zodat de vogels het echt een keer beter krijgen. P.S. de Scholekster is waarschijnlijk het volgende artikel.
  Zoek eens iemand met een helicopter view die niet zit te wachten op een of ander subsidie potje maar gewoon in het belang van de natuur meedenkt.

  groeten Han

 • no-profile-image

  gert

  de natuurorganisaties moeten hun eigen weilanden flink bemesten als ze de weidevogels op het land willen houden,dus niet verschralen want dan zijn er te weinig wormpjes voor de vogels

Of registreer je om te kunnen reageren.