Home

Achtergrond

Vijfhondertste molenaarsdiploma behaald

Glunderend staat ze bovenop de IJsselsteinse molen De Windotter. De 32-jarige Rian Noorlander heeft vandaag haar examen voor vrijwillig molenaar gehaald. Zij is de vijfhonderste die het diploma op zak heeft.

Ze vindt het fantastisch dat ze de proef heeft doorstaan. Twee jaar opleiding ging er aan vooraf, maar nu kunnen mensen haar een molen met een gerust toevertrouwen, aldus Noorlander. "De kracht achter een molen is geweldig. Ik kan er zo van genieten als de wind de wieken laat ronddraaien.''

Volgens Dick Jan Braay van De Hollandsche Molen is een molenaar een uitstervend beroep. Zijn stichting probeert molens in Nederland in stand te houden. Ook zit Braay in de eindexamencommissie voor de toekomstig vrijwillige molenaars. "Als een molen vijftien jaar niet draait, dan is het een wrak. Het is dan ook van groot belang dat we vrijwilligers opleiden die de wieken kunnen laten draaien.''

Volgens Braay is er nog maar een tiental professionele molenaars in Nederland. "Het is belangrijk dat er mensen zijn die weten hoe ze met een molen moeten omgaan. Ook al is er geen geld meer mee te verdienen, molens moeten wel blijven bestaan.''

Braay vertelt dat het een geweldige hobby is om molenaar te zijn. "Hoewel het meer een levenswijze is dan een hobby.'' Per jaar worden er ongeveer veertig examens afgenomen en driekwart van de molenaarsleerlingen haalt daadwerkelijk een diploma. Een goeie molenaar kan er niet tegen als een molen stilstaat, aldus Braay. "Die moet de kriebels krijgen als er een goeie wind staat.''

Komend weekeinde is het Nationale Molen- en Gemalendag. Veel molens zijn open voor publiek en molenaars geven rondleidingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.