Home

Achtergrond

Verzet tegen vestiging Fruitconsult in Randwijk

De stichting Het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending verzet zich tegen de vestiging van het bedrijf Fruitconsult bij het proefstation van DLO/Universiteit Wageningen in Randwijk.

Volgens de stichting vormt het proefstation met 6000 vierkante meter hoge bebouwing al een aantasting van het landschap. Door bedrijven als Fruitconsult daar ook toe te laten, wordt de deur opengezet voor nog meer kantoorbebouwing, betoogde de advocate van de stichting dinsdag bij de Raad van State.

De stichting is eigenaar van het naastgelegen landgoed Hemmen. Het verzette zich al tegen de komst van het proefstation, omdat die activiteit daar niet thuishoort. Maar de bouw van het proefstation werd toegestaan vanwege binding met het agrarische gebied. Voor Fruitconsult geldt die binding niet, zegt de advocate, en dus mag het bedrijf zich niet in dat gebied vestigen. Fruitconsult verzorgt voorlichting over de fruitteelt en daarvoor is een plek in het buitengebied niet vereist.

De rechtbank vindt ook dat Fruitconsult niet duidelijk verbonden is aan het proefstation. Ook is volgens de rechtbank niet duidelijk dat de activiteiten van Fruitconsult ten dienste staan van het praktijkonderzoek.

DLO en Universiteit Wageningen stapten vervolgens naar de Raad van State. Tijdens hun hoger beroep dinsdag deden ze alle mogelijke moeite om aan te tonen dat er wel hele nauwe banden bestaan tussen hun proefstation en Fruitconsult. Opmerkelijk was wel dat Fruitconsult zelf niet in hoger beroep ging. De uitspraak volgt over zes weken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.